Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кандидатите за народни представители от ГЕРБ/СДС – Варна: Туризмът трябва да стане национален приоритет

Политика

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ/СДС – Варна: Туризмът трябва да стане национален приоритет

„Заради многото фактори, сред които най-вече калпавото управление на кабинета „Петков” и тежките последици от него,  сме изготвили цялостна програма от 140 страници, документ, озаглавен „България след кризите” с  целия експертен потенциал на ГЕРБ/СДС, насочен към всички икономически сектори в страната. Туризмът трябва да стане национален приоритет“, обяви водачът на  варненската листа на коалицията Даниел Митов на среща на кандидатите с представители на туристическия бранш в галерия „Графити”.

„Последните 1-2 години показаха, че туризмът е най-засегнат от ковид пандемията и трябваше да има мощна подкрепа от страна на държавата. В бюджет 2022 бяха увеличени едва с 10 % средствата за ресорното министерство, докато парите за други министерства имаха ръст от 30-40 %. В програмата на ГЕРБ/СДС сме заложили трикратно увеличение на парите за реклама за първите 2 години. 34 млн.лева годишно трябва да отиват за силен маркетинг и реклама на сектора“, посочи кандидатът за народен представител Красен Кралев, член на Комисията по туризъм в 47-то НС.  Важен според него е и другият акцент, а именно културно –историческият туризъм и даде пример с археологическите разкопки, консервацията и социализацията на най-стария град и първи монетен двор на Европа – „Провадия Солницата”.

„Важно е запазване на 9% ДДС за сектора, минимална субсидия от 25 евро на седалка за чартър, а в зависимост от заявките може да стигне и до 40 евро. Всички разчети са минали през „рендето” на бившите финансови министри Кирил Ананиев и Владислав Горанов и са реално съгласувани с бюджетните възможности“, посочи на срещата Любен Дилов от „Гергьовден”. Той призова обединение на туристическия сектор в една браншова организация, а не като сега са „седем кралства като в „Игра на тронове”. Според него трябва да се сложи край на зеления рекет и всички казуси да се решават между МОСВ и МТ. „България ще стане едно от най-примамливите места в климатичната миграция и дестинация за 4 сезона“.

Кметът на Варна Иван Портних взе участие в срещата и посочи, че вече е преполовен новият програмен период, а нито една европейска програма не е отворена. „България внася своята вноска за членство в ЕС , но нито едно евро не е влязло в помощ на общините, бизнеса и НПО“, каза Портних.

Той посочи важните проекти за Варна, замразени от Промяната – АМ „Хемус“, стартиране на проекта за АМ „Черно море”, Индустриалната зона Аксаково – Варна , леката железница, разширяване на бул. „Цар Освободител” и др. „И най-прекрасните идеи не могат да се реализират без стабилно централно управление в партньорство с местната власт“, каза Иван Портних.

Представители на туристическия бизнес изразиха впечатления на свои клиенти от добрата визия на морската столица, от пешеходния ринг и разтоварения трафик чрез бул. „Левски”. Бяха поставени въпроси за визите за сезонни чужди работници, за изграждане на трудови навици на 15-18-годишните и промените в трудовото законодателство за тях, които вече са предвидени в програмата на ГЕРБ/СДС, за компенсациите  за ел.енергия за бизнеса, които са до края на септември и след това сметките трябва да се плащат тройно.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети