Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. НФСБ към Радев: О, неразумни юроде

Политика

НФСБ към Радев: О, неразумни юроде

НФСБ към Радев: О, неразумни юроде - Tribune.bg
Снимка:

Г-н Радев, на какъв език бихте посрещнали турския президент, питат от партията на Валери Симеонов

НСФБ разкритикува президента Румен Радев след визитата на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Ние, членовете на Националния изпълнителен комитет на НФСБ, изразяваме възмущението си от грубото погазване от Президента на Република България Румен Радев на чл. 3 от Конституцията гласящ, че „Официалният език в републиката е българския“.

На 01.03.2019г. в Президентството на Република България Президентът Радев разговаря с Генералния секретар на НАТО г-н Йенс Столтенберг не на официалния български език, а на чужд език – английски. Унизително, цинично и арогантно! Като, че ли българското Президентство е столова в централата на НАТО!

С поведението си Президентът Радев нарушава не само чл. 3, но и чл. 36, ал. 1 от Конституцията, който прокламира, че „ползването на българския език е право и задължение на българските граждани“.

Езикът на един народ отразява неговото сърце, разум и дух защото езикът е единствената форма, чрез която се материализира човешката мисъл. Винаги и за всеки народ той е свещен. С поведението си Президентът Радев унижи не само свещеният език на Вазов, Ботев и Хайтов „език свещен на нашите деди“, но и целия български народ, който по Конституцията е призван да представлява.

Унижи го за втори път след като позорно и гузно премълча назидателната реч на руския патриарх Кирил точно преди една година.

Българският президент Румен Радев не само игнорира посочените  конституционни норми, но забрави, че съгласно чл. 92, ал. 1 представлява не само себе си, но и Република България в международните отношения, а следователно и всички български граждани.  

За нас, българските граждани от НФСБ, е недопустимо да се нарушава Конституцията и точно в навечерието на националния ни празник в българското президентство да се говори на чужд език независимо какъв.

Между другото г-н Радев, на какъв език, бихте посрещнали президента на република Турция Реджеп Тайип Ердоган?

НАЦИОНАЛНИЯТ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН КОМИТЕТ на ПП НФСБ настоява Президентът Радев ДА СЕ ИЗВИНИ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, за повторното недостойно и унизяващо нацията поведение поругало както свещения български език, така и националното достойнство на всеки българин.

Съзнавайки, че юридически трудно бихме обосновали достатъчна тежест на нарушението, за да искаме отстраняване от длъжност на президента за нарушение на Конституцията по чл. 103 от основния ни закон, ние се обръщаме към основния блюстител на законността в  Прокуратурата, с искане да се произнесе по законосъобразността на  действията на държавния глава“, гласи съобщението на партията.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

КАКА КУРИ-ГОЛЯМАТА ЛЪЖА И М П И Й Ч М Ъ Н Т !
02.03.2019 17:46 / Отговор
НФСБ Това, че имаме президент , говорещ официални езици на НАТО и ЕС, е огромно предимство и гордост за нас. Например Юнкер не говори люксембургския диалект, а перфектно говори и превключва от официален език на официален на ЕС. Браво на Радев. Знанието на езици е оръжие в политиката и дипломацията. А НФСБ да се измитат от политиката, и да не спират развитието на България..Неграмотници те от ГЕРБ също.
03.03.2019 08:33 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети