Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Никой не отстъпва: възелът ще има ли председател на парламента се затяга

Политика

Никой не отстъпва: възелът ще има ли председател на парламента се затяга

Никой не отстъпва: възелът ще има ли председател на парламента се затяга - Tribune.bg
Снимка:

Двата провалени опита да се избере председател на Народното събрание рестартираха процедурата по избора. Основните играчи обаче остават с непроменени позиции.

„Нашите юристи ни казаха, че тази процедура е изчерпана и трябва да започнем нова процедура по избор на председател. Обяснихме на „Демократична България“, че ще издигнем Никола Минчев като наш кандидат за председател на НС и потърсихме тяхната подкрепа“, обяви Асен Василев от ПП в кулоарите.

„Ще видим какво ще стане, но ние отново ще си предложим Кристиан Вигенин. И ако не стигне до балотаж, ще си подкрепим Никола“, обяви и Корнелия Нинова.

Според чл. 76 от Конституцията, подобна хипотеза да не се избере председател не съществува.

Той гласи:

„(1) Първото заседание на Народното събрание се открива от най-възрастния присъстващ народен представител.

(2) На първото заседание народните представители полагат следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

(3) На същото заседание на Народното събрание се избират председател и заместник-председатели“.

Според тълкуванието на Христо Иванов от ДБ това значи, че заседанието не може да бъде прекратено без да се избере постоянен шеф на парламента, защото няма кой да свика второ. Партията обаче няма да премисли и стои категорично с останалия с нулеви шансове Минчев.

„На път сме да сътворим конституционна криза и да блокираме още една система. Затова предлагаме да бъдем по-конструктивни. Предлагам ви да следваме правилата, които внесохме и гласувахме и после всяка от групите да излъчи номинация“, каза Атанасова, която обясни, че категорично отново издигат Росен Желязков.

Тя припомни, че в предишния парламент дори не са излъчили кандидат за поста в името на конструктивността.

Без председател,  парламентът не се счита за конституиран, не може да се взимат други решения, нито да се създадат комисии.

Асен Василев „благодари“ на Атанасова „за назидателния тон“.

„Съвсем нормално е опозицията да гласува „против“. Работа на първата сила е да си осигури мнозинство“, заяви отново същото Василев. Според него ГЕРБ подхождали наивно да чакат подкрепа. „Ние не си говорим по дивани и сараи“, повтори за пореден път той.

„Ако не сте разбрали, ние номинираме Никола Минчев“, каза пак Асен Василев.

Йордан Цонев го поправи, че от много далечната 1997 година, откакто е депутат, никога не е имало подобна ситуация.

„Отдавам го на неопитността ви, въпреки че сте в политиката от 10 години. Добре е поне днес да не влизаме в този тон. В това няма нищо партийно, трябва да заработи тази институция. Никой конституционалист не си е представял, че ще се вкараме в тази ситуация. Никой от нас не е обещавал да блокира парламента още в първия му ден“, каза Цонев.

Той напомни, че в този избор няма политика, а през годините са избирани и председатели с 230-240 гласа.

„Не мога да разбера каква демонстрация и пред кого я правите. Има време да ни кажете ние какви сме, ГЕРБ какви са, а ние да ви кажем вие какви сте“, заяви политикът от ДПС.

Думата взе и бившият премиер Кирил Петков, който обърка името на Йордан Цонев, наричайки го „Цончев“.

„Ние не сме доайени, но знаем, че не сме щастливи докъде тези 30 години са довели България“, обяви Петков. „Няма да има безпринципна диалогичност“, закани се той.

В името на диалогичността той призова ГЕРБ да направят „стъпка в страни“.

„Не можете да имате председател, който няма доверието на поне 51%“, каза той.

„Като нищо не харесвате, каквото сме направили, в какво НАТО и в какъв ЕС се кълнете?“, попита почти назования по име Йордан Цонев. „Промяната е два вида – към добро и към лошо. В някое друго заседание ще ви обясня каква беше вашата промяна“, каза той.

„Възраждане“ също влязоха отново в състезанието със старата си номинация Петър Петров.

„Уроците не са научени“, каза отново в дебата Мустафа Карадайъ, който разкритикува партиите, че не могат да отвикнат от това да вярват само в собствената си правота и умишлено опитват да предизвикат криза в Народното събрание. И предложи Йордан Цонев за пети кандидат-председател на НС.

„Уж искате да сте опозиция, а искате позиция, която не принадлежи на опозицията“, обърна се към „промяната“ Даниел Митов от ГЕРБ.

Искрен Митев от ПП даде пример с 2013 година, когато не е имало председател от ГЕРБ, въпреки бяха първа сила (бел. ред. тогава в крайна сметка управляваха БСП и ДПС с Кабинета „Орешарски“). Митев посъветва ГЕРБ да си оттеглят кандидата.

„Забравете. Не ни давайте акъл – вече видяхме вашия акъл“, отговори Тома Биков от ГЕРБ. „Ние на ПП вече отстъпки няма да правим, мина онова хубаво време, когато ви мислехме за млади. Вече ви считаме просто за глупави“, заяви Биков.

Александър Иванов от ГЕРБ заподозря „промяната“, че целта им е да блокират създаването на парламент, за да няма разследвания на това какво са направили с финансите на държавата.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети