Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ПП с алтернативно тълкуване на Конституцията: Радев трябвало да ги покани, когато им е удобно

Политика

ПП с алтернативно тълкуване на Конституцията: Радев трябвало да ги покани, когато им е удобно

ПП с алтернативно тълкуване на Конституцията: Радев трябвало да ги покани, когато им е удобно - Tribune.bg
Снимка:

Според ПП президентът Румен Радев е направил „странно тълкуване на Конституцията“, защото в нея изрично се казва, че мандатът се връчва „след консултации с парламентарните групи“.

Припомняме, че администрацията на „Дондуков“ 2 насрочи часове за консултации, на които 2 от 7 групи не се явиха. Въпреки това екипът на Радев прие конституционната процедура за завършена, с което са съгласи и водещите експерти по конституционно право.

Проф. д-р Киров: Радев може да направи консултациите с останалите и да връчи мандата

„Такива консултации не бяха проведени с всички парламентарни групи и то с две от най-големите“, предлага алтернативно тълкувание Милен Матеев от ПП, бивш нотариус и съдия, когото „Промяната“ направиха председател на Комисията по конституционни и правни въпроси в парламента.

„Като говорим за консултации, говорим за диалог. Дните и часовете на президента всъщност не са разписани в Конституцията, така че тези консултации могат да се проведат в ден и час, удобен за всяка една парламентарна група“, смята юристът.

Повечето му колеги обаче се обединяват около тезата, че липсата на срок предполага веднага или просто при първа удобна възможност. Тълкуванието на ПП, че трябва да е „когато им е удобно“ отваря врата за умишлено бавене. При друга ситуация например опозицията може с месеци да се крие от консултациите, за да саботира сформирането на кабинет.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети