Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Спомените от детството оживяват с новото зимно меню на „Котилото“

Шоу

Спомените от детството оживяват с новото зимно меню на „Котилото“

Спомените от детството оживяват с новото зимно меню на Котилото - Tribune.bg
Снимка:

„Храната е дар, който трябва да се третира с благоговение – подправена с романтика, ритуалност и щипка спомени“. Това не са просто думи на американо–арменския писател Крис Бохджалян, а е истинска философия и светоусещане, което изцяло се припокрива с нашия сръбски ресторант, категорични са майстор-готвачът Далибор Маринкович – Даци и Йонко Георгиев, двамата собственици на емблематичното столично заведение „Котилото“.

Tribune.bgTribune.bg

„Много е важно да съумееш да задържиш нивото, да задържиш качеството и това не важи само за нашия бизнес и бранш, важи за всяка сфера, но при нас е показателно, защото обратната връзка идва веднага. Далибор я усеща по чиниите, които се връщат в кухнята, аз я усещам по погледа и енергията на човека, когато го изпращам и това се случва вече 12 години“, обясни Йонко Георгиев по време на представянето на новото зимно меню на ресторанта.

„За зимното меню започвам да мисля още в края на септември или началото на октомври. Още тогава започвам да слагам домашните туршийки. Със самото застудяване на времето и появата на първия сняг на мен ми идва апетит. Започва да ми се иска нещо зимно да си хапна. Иска ми се нещо да променим и за клиентите. Така самите идеи започват да се появяват“, разказва майстор-готвачът Далибор Маринкович – Даци.

Tribune.bgTribune.bg

„Рецептите за туршийките и краставичките са от майка ми. Тя така правеше в Сърбия. Това си е традиция, както за България, така и за Сърбия. Ние си правим зимнина – лютеничка, туршийки, компоти. Аз така съм живял. Така съм израснал, така съм закърмен. Това са рецептите на майка ми, на баба ми – това си е връщане в детството. Храната за мен освен всичко е и спомен“, допълва Даци, който си признава, че готвенето за него е истинска страст, която го вдъхновява.

„Най-голямата подправка в моите рецепти е любов. Не чувствам готвенето като задължение. За ресторанта готвя така, както обичам да готвя в моя дом – да е вкусничко, уютно и с любов“.

И това няма как да бъде скрито, защото отношението към всеки детайл, щипката детски спомен и усещането за домашен уют се виждат във всяка една чиния, която излиза от кухнята на това заведение с душа и сърце. Божествените сармички с пушено месце, вкусната зимна салата с праз лук и печена чушка, вълшебно маринованите печурки, традиционните изкушения на скара, типичните сръбски разядки, хлебчета и пърленки са само част от храната, която със сигурност ще ви накара да усетите зимата много по-топла, особено ако се намирате близо до камината на ресторанта с чаша мека крушова ракия в ръка, докато навън тихо вали сняг.

Tribune.bgTribune.bg

 Но тази година, споделя майстор-готвач Даци има специалнa изненада за гостите - ястията с крехко патешко месце.

Tribune.bgTribune.bg

„Патешко бутче и патешки воденички в каймак. Те са запечени на скара и поднесени с топъл сръбски каймак. Получават се много крехки. Бутчето също е много крехко – запържено или запеченко. Това месо има повечко мазнинка от пилешкото месо, което му придава повече аромат и вкус“, обяснява Даци.

„Всеки път, когато пускаме ново меню за мен е голяма емоция. Всеки път ми е предизвикателство, искам да се представя възможно най-добре, защото влагам много във всичко, което правя“, споделя майстор-готвачът.

Tribune.bgTribune.bg

Tribune.bgTribune.bg

„Далибор е на масата, Далибор е финесът, Далибор е гурмето. Във всеки детайл в храната виждате Далибор. Мен ме виждате в обстановката, в подредбата на масата в атмосферата. Мен ме виждате в посрещането и изпращането на клиентите. Именно така се припокриваме с Далибор. Той е на масата, а аз съм около масата. Това сме ние – единият е душата, а другият сърцето на този ресторант“, разказва Йонко Георгиев.

„Аз вдъхновявам него, а той мен, но основната ни движеща сила са нашите клиенти. Именно това е тайната ни толкова години – той усеща мен, а аз усещам него. Той определя моя ден, а аз определям неговия. Това сме ние“, с усмивка казва Йонко и допълва:

„При нас обаче има нещо специфично. Работим в такава симбиоза, че всъщност ние правим това, което на нас ни харесва и това нещо се харесва на другите. Това е безценното. Тогава се чувстваш наистина удовлетворен от работата си. Ние не гледаме на този ресторант като обикновен бизнес. Оставяме всеки ден тук сърцето и душата, а щом правиш това, което на теб ти харесва със сърце няма начин да не постигнеш успех.“

Йонко и Даци обясняват, че много държат специално да подбират продуктите, които се използват за приготвянето на храната. Голяма част от тях са доставяни от Сърбия, а зеленчуците често директно от градините на малки производители.

Tribune.bgTribune.bg

„Да успееш да задържиш услугата, която предлагаш на клиента на високо ниво в продължение на години е голямо предизвикателство и е доста трудно, но малко хора го разбират. В началото всичко изглежда супер, подготвен си, зареден с енергия, която те води, но неминуемо се стига до някакви моменти на трудности, когато нямаш очакваните резултати. Именно в тези моменти е важно да не се отказваш и да не изневеряваш на себе си. Защото трудностите би трябвало да те амбицират да вървиш напред“.

„Аз съм свикнал с динамика, с много клиенти, с пълни маси. Радваме се на този успех. Това се дължи именно на нашата симбиоза и добрата връзка с клиентите. Аз я получавам обратна връзка от клиентите, защото аз съм човекът, който посреща и изпраща нашите гости. Аз общувам с тях. Предавам реакциите им от храната и от атмосферата на Далибор, който е в кухнята. Така двамата постигаме добрия продукт, добрата услуга, които поднасяме“, разказва Йонко.

„За 12 години ние вече си имаме един стабилен кръг от приятели, така наричаме нашите гости – приятели. Думата клиенти не ми харесва много. Аз винаги съм казвал, че ресторант се прави за приятели. Както обичаме да казваме „Добрият стопанин е добър слуга“. Ние сме добри домакини, защото за нас е важно да угодим на клиентите си“.

Tribune.bgTribune.bg


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

Tribune.bg иска съгласието Ви за използване на информация, събирана чрез бисквитки и подобни технологии, за да подобрим вашето изживяване на нашия сайт, да анализираме как го използвате и за маркетингови цели.

Персонализирана реклама и съдържание, преброяване на посещения и източници на трафик

Съхраняване на и/или достъп до информация на устройство

Политика за поверителност Бисквитки

Вашите настройки за поверителност

Ние и нашите партньори използваме информация, събирана чрез бисквитки и подобни технологии, за да подобрим Вашето изживяване на нашия сайт, да анализираме начина, по който го използвате, и за маркетингови цели. Защото уважаваме Вашето право на лична сигурност, можете да изберете да не позволите някои видове бисквитки. Обаче, блокирането на някои видове бисквитки може да влоши Вашето изживяване на сайта и услугите, които можем да предложим. В някои случаи данните, получени от бисквитки, се споделят с трети страни за анализ или маркетингови цели. Можете да използвате своето право да откажете от тази споделена информация по всяко време, като деактивирате бисквитките.

Политика за поверителност Бисквитки

Управление на предпочитанията за съгласие

Задължителни

Тези бисквитки и скриптове са необходими за функциониране на уебсайта и не могат да бъдат изключени. Обикновено те се задават само в отговор на действия, правени от вас, които отнасят до заявка за услуги, като задаване на настройките за поверителност, влизане или попълване на формуляри. Можете да зададете браузъра си да блокира или да ви извести за тези бисквитки, но част от сайта няма да работи. Тези бисквитки не съхраняват никакви лично идентифицируващи данни.

Винаги ВКЛ

Аналитични

Тези бисквитки и скриптове ни позволяват да преброяваме посещения и източници на трафик, така че да измерим и подобрим производителността на нашия сайт. Те ни помагат да знаем кои страници са най- и най-непопулярни и да видим как посетителите се движат по сайта. Всичка информация, която тези бисквитки събират, е кумулативна и неидентифицируема. Ако не разрешите тези бисквитки и скриптове, няма да знаем, кога сте посетили нашия сайт.

Маркетинг

Тези бисквитки и скриптове могат да бъдат зададени чрез нашия сайт от нашите рекламни партньори. Те могат да бъдат използвани от тези компании за построяване на профил на вашите интереси и показване на съответни реклами на други сайтове. Те не съхраняват директна лична информация, но са базирани на уникално идентифициране на вашия браузър и интернет устройство. Ако не разрешите тези бисквитки и скриптове, ще имате по-малко целенасочена реклама.