Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Спортни федерации пишат слаб 2 на Василев: Без комуникация, бюджет и с репресии

Спорт

Спортни федерации пишат слаб 2 на Василев: Без комуникация, бюджет и с репресии

Спортни федерации пишат слаб 2 на Василев: Без комуникация, бюджет и с репресии - Tribune.bg
Снимка:

За първите си 100 дни в Министерството на спорта Радостин Василев се прочу с конфронтация и улмативен тон. Мнението е на спортните федерации, които правят анализ на министерстването на Василев.  

Спортните деятели са крайно обезпокоени, че все още не са подписани договорите на по-голямата част от федерациите. Изключение правят т.нар. „послушковци“ и Федерацията по художествена гимнастика. Всъщност, представители на спорта споделят, че Василев може да се прави на мъж само пред Илияна Раева, но дори пред нея не му се получило – сега ѝ целува краката, споделят пред NBOX представители на спортните федерации у нас.

В спортните среди са убедени, че с този министър спортът в България е обречен на унищожение заради липсата на компетентност и елементарно познаване на структурата на федерациите и клубовете.

Във функционирането на спортните федерации и взаимодействията им с Министерство на младежта и спорта има определени правила, които никои министър не си е позволявал да нарушава и потъпква. Никой преди Радостин Василев – категорични са спортистите.

За разлика от футбола, които се ръководи от отделна институция – Българския футболен съюз (БФС), спортните федерации са под принципала на Министерството на младежта и спорта. Именно Министерството менажира клубовете, принадлежащи към федерациите, съставят национални отбори, селектират елитните спортисти, инвестират в тяхното развитие и успехи в името на страната ни. Със същата цел федерациите приемат домакинства в България на световни форуми, състезания и инициативи. Организират лагери, първенства и тренировъчни процеси, които са в основата на успеха на българския спорт.

За да бъде реализуемо всичко това, федерациите представят годишен календар за участията си, проекти за развитието на спортовете и проекти за домакинства на международни първенства и прояви.

От своя страна, Министерството на спорта прави своите препоръки и одобрява плановете, за които федерациите получават своето финансиране.

Представители на федерации у нас отбелязват, че при същите механизми на финансиране в другите държави сумите, с които федерациите се подготвят, са десетки пъти по- големи от тези, с които се готви България в 21 век. Този процес се случва до края предходната година, за да може федерациите да изпълняват графика си в срок с началото на всяка планирана година.

Дали от небрежност или с умисъл, министър Василев демонстрира категорично несъгласие с този ред. Потвърждава го с отмяна на съществуващ законопроект и стартирането на обсъждане на нов, предложен от него, и то 3 месеца след срока, в който спорта вече трябва да функционира на пълни обороти, отбелязват със загриженост спортни мениджъри.

Това забавя приемането на бюджетна рамка за спорта, изменя вече внесените проекти, създава условия на суматоха и саботира на практика изготвени графици и поети спортни ангажименти на световно ниво. „Да кажем, че „промяната“ го налага“, отбелязват от федерациите, но въпреки това не виждат как реално може да функционират намеренията на министъра.

 

Тук идва следващият проблем – правят се промени без да се дава възможност за комуникация с федерациите. Смятат се за ненужни консултациите с тях, не се чува мнението на хора с доказан опит и наложени имена в спорта на национално и световно ниво.

„Започва играта на котка и мишка. И мишката се скрива в своя министерски кабинет и отказва на изборен принцип комуникация с федерациите. Дори ни заплашва, че ще ни разкости от проверки. Такъв авторитарен стил и по времето на Бойко не е имало“, споделят спортните деятели пред NBOX.

Наред с това министър Василев злоупотребява и с името на проф. Румяна Ташева, която е в комисията по финансирането на федерациите. Спортни деятели определят като подлост това действие. „Този страхливец се позовава на експертното й мнение, защото той самият нищо не разбира. Използва я за щит, крие се зад полата на жена, като забърква името на уважавана професорка от НСА в интригите си“, споделят запознати.

Фактите са достатъчно тревожни: липса на комуникация с федерациите, забавяне на проектите им, неодобрение, промени, репресивно поведение и агресивно саботиране на федеративните плановете за развитие в спорта.

„Категорична е и позицията на малкия човек на големия министерски пост към федерациите, които изразяват несъгласие с неговото управление – репресия, тормоз, пълна изолация и липса на комуникация с тях“, споделят представителите на спортните среди.

„Спортът обаче няма да му позволи, няма и да му прости, защото именно спортът е това, което ни държи активни, здрави, създава в практикуващите го безспорни личностни качества, учи ни на житейска философия, сплотява последователите му, служи за превенция с криминалетата, част е от образователните системи, издига имиджа на страната, кара ни да се гордеем, че сме българи и създава и поставя България начело на света – там, където никой друг не успява“, споделя дългогодишен спортен мениджър, пожелал анонимност, тъй като и той очаква подписване на договора с федерацията, въпреки че продължават неговите спортисти да носят медали от международни участия.

Спортните мениджъри обаче не са убедени колко време ще успеят да издържат при тези условия на управление на спорта и по-скоро – при липсата на управление.

Източник: NBOX 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети