Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Цветанов: Жертвите на трафик ще бъдат компенсирани с пари от престъпниците

Закон и ред

Цветанов: Жертвите на трафик ще бъдат компенсирани с пари от престъпниците

Цветанов: Жертвите на трафик ще бъдат компенсирани с пари от престъпниците - Tribune.bg

Дори и само едно момиче да предпазим, усилията ни си заслужават, заяви той

„В момента тече съгласувателна процедура за точното определяне на механизма при който едно лице, когато бъде осъдено за трафик и държавата конфискува неговото имущество, генерирано посредством това престъпление, то експлоатираното лице да бъде обезщетено с част от тези средства, отнети в полза на държавата. По този начин искаме да има поне частична компенсация за целия ужас, изживян от жертвата.“ Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов. Той присъства на конференцията „С теб съм. Важният си ти! Трафикът на хора е сериозен проблем“.

На събитието, провело се в Аулата на Великотърновския университет, присъстваха кметът на града Даниел Панов, евродепутатът Ева Майдел, областният управител проф. Любомира Попова и заместникът й Детелина Борисова, представители на местната власт от Велико Търново и региона, много младежи, студенти, граждани и неправителствени организации.

„От законодателна гледна точка през годините нашата работа е била насочена към завишаването на наказанията при доказан случай на трафик“, заяви Цветанов. По думите му е важно с подобни кампании да се подобрява информираността на обществото за това явление. „ На първо място при предотвратяването на трафика на хора е информираността“, подчерта Цветанов.
„На първо място родителите не трябва да губят връзката с децата си. На второ място вече е отговорността на държавата“, каза пред голямата аудитория председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

„Дори и само едно момиче да предпазим, усилията ни си заслужават“, заяви още Цветанов. По думите му целта е също и да се идентифицират жертвите, попаднали в мрежа на трафик, за да се задържат извършителите и да се изведат потърпевшите. Цветанов допълни, че за съжаление България все още е една от водещите страни в региона, като източник на трафик на момичета, а Холандия, поради либералното си законодателство, е държавата, която най-често ги приютява.

„Всяко дете, всяко момиче има своите мечти, но тази мечта може да бъде опорочена брутално“, обясни Цветанов и благодари на присъстващата на събитието Олга – млада жена, жертва на трафик, която 8 години е държана като в затвор в Холандия. „Олга е спасена през 2010 г., вследствие на доброто сътрудничество между българските и холандски власти и в момента е доброволец в кампании срещу трафика на хора“, обясни Цветанов. За 8 години от експлоатацията на Олга нейният сводник е спечелил сумата от 2 млн. евро.

Пред присъстващите, Олга разказа от първо лице своята лична история. „През тези 8 години не ми беше разрешено да имам никакви чувства, не бях човек, а предмет. Бях машина, използвана и от сводника ми, и от клиентите“, разказа момичето и сподели, че все още не може да се справи с чувствата си. „Животът ми минава основно в плач. Искам пак да бъда нормален човек“, каза още тя. Младата жена бе категорична, че подкрепя инициативи като този форум и макар и мъчително за нея, разказва своята история, за да не попадат други момичета в подобен капан.

„Днес сред нас има много млади хора, живеете в прекрасен град и в държава-членка на ЕС и може би си казвате „това няма да се случи на мен“. Но както разбрахме, това не ни прави защитени. Днес има повече хора в робство, отколкото в който и да е друг период. И най-страшното е че повечето от жертвите идват от държави с високо ниво на развитие“, бяха думите на евродепутатът Ева Майдел. „Нека, когато следваме своите мечти, да сме здраво стъпили на земята и да преценяваме реалността“, призова в заключение Майдел.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още