Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Главният прокурор към протестиращите от с. Пролеша: Ще защитим хората, ако има административен произвол

Закон и ред

Главният прокурор към протестиращите от с. Пролеша: Ще защитим хората, ако има административен произвол

Главният прокурор към протестиращите от с. Пролеша: Ще защитим хората, ако има административен произвол - Tribune.bg

Главният прокурор на Република България Иван Гешев се срещна с жители на с. Пролеша. На събитието присъства и заместник главният прокурор при Върховна административна прокуратура (ВАП) Десислава Пиронева.

Срещата се проведе след подаден сигнал от жителите на селото във връзка с наложените им глоби за неплащане на винетни такси. В сигнала си те посочват, че въпреки решението на Министерски съвет от 28.02.2020 г., че „живущите в с. Пролеша не следва да заплащат винетни такси при пътуване до гр. София по републиканските, обходните и околовръстни пътища, попадащи в границите на населените места“, камери на агенция „Пътна инфраструктура“ са заснемали автомобилите им и са им налагани глоби в продължение на повече от две години, без засегнатите да бъдат уведомени.

Николай Нанков: ДНСК се използва като бухалка от политически реваншисти

Във връзка със сигнала на жителите на с. Пролеша във Върховна административна прокуратура е образувана преписка.

Пред жителите на селото заместник главният прокурор Десислава Пиронева обяви, че ВАП е сезирала Министерски съвет (MС) и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) във връзка с казуса. Министерският съвет е ангажиран от ВАП в две направления, първо - с оглед твърдението в сигнала, че в Решение № 127/28.02.2020 г. на  Министерския съвет, касаещо такси за ползване на пътна инфраструктура, е допусната очевидна фактическа грешка, вследствие на която жителите на село Пролеша се налага да заплащат винетна такса за пътуването си до гр. София, а така също и твърдения за непълнота на същия акт, се сезира МС за преценка съобразно компетентността му.

Президентът може да опрости задълженията за винетки на хората от Пролеша

На второ място и изхождайки от твърденията на гражданите, че размерът на компесанторната такса, определена с Постановление на Министерския съвет № 370/20.12.2019 г., е неправилно определен, тъй като има несъответствие между най-ниската и най-високата компенсаторна такса, са изискани всички материали във връзка с този акт на МС, за да се прецени дали и от какъв порок страда.

Омбудсманът поиска амнистия за глобените заради грешни винетки жители на Пролеша

ДНСК е сезирана да извърши проверка на използваната от агенция „Пътна инфраструктура“ стационарна камера за контрол в този пътен участък, за която в сигнала се твърди, че е незаконосъобразно изградена. В случай че бъдат установени незаконосъобразни актове, ВАП ще предприеме действия за протестиране от компетентна прокуратура пред съответния съд.

Пред жителите на с. Пролеша главният прокурор Иван Гешев бе категоричен, че „прокуратурата ще направи всичко възможно в рамките на своите законови правомощия да защити хората от административния произвол в случай, че такъв бъде установен“.

Сигурен съм, че Министерски съвет, ако се съгласи с предложението на прокуратурата, може да реши проблема на хората в с. Пролеша. Не е нормално български граждани да дължат стотици хиляди левове заради евентуално бездействие на администрацията“, написа по-късно той във Туитър.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати