Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Съдебният състав, който пусна Полфрийман: Той трябва да е свободен

Закон и ред

Съдебният състав, който пусна Полфрийман: Той трябва да е свободен

Снимка:

Австралиецът е в Бусманци, а тримата съдии казват, че актът им трябва да бъде изпълнен незабавно

„В правовата държава актовете на съда, подлежащи на изпълнение, безусловно следва да се зачитат.“ Това се казва в съобщение, публикувано на сайта на Софийския апелативен съд. Съдебният състав с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева пуснаха предсрочно от затвора австралиеца Джок Полфрийман. В момента Полфрийман, който беше осъден на 20 години затвор за убийството на Андрей Монов, е в Центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци. Той беше настанен там, веднага след като беше пуснат, 7 години по-рано от затвора. От ВКС се чака решение дали делото му да бъде възобновено.

„Като съдии, конституционно натоварени със задължението за защита правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата (чл. 117, ал. 1 КРБ), считаме за свой неотменим дълг да информираме обществото за следното“, пишат тримата магистрати, които пуснаха австралиеца предсрочно. И посочват: „Постановеният на 19.9.2019 г. съдебен акт е влязъл в сила и подлежи на незабавно изпълнение. Инициираната с искането на главния прокурор процедура за възобновяване на делото не променя този факт.“

„Правим това, защото съзнаваме, че обществото следва да бъде информирано за позицията на съда, чиито процесуални действия трябва да бъдат поднесени на достъпен и ясен език. Институтът на условното предсрочно освобождаване e уреден в почти всички правни системи по света. Той не е инструмент нито за преразглеждане на влязлата в сила присъда, нито за редуциране на наложеното с нея наказание“, пишат още съдиите. И още: „не персоналните атаки срещу членове на съдебния състав, е причината да изразим тази позиция“.

Магистратите обясняват, че Полфрийман имал множество награди, всички наложени му дисциплинарни наказания са били заличени по силата на закона, участвал е активно във всички достъпни курсове за обучения и квалификация, включително е овладял писмено и говоримо български език и е успял да завърши висше образование, подпомагал е пенитенциарните власти при контактите им с други лишени от свобода чужди граждани, полагал е труд и т.н.

Съгласно чл. 439а, ал. 3 от НПК размерът на неизтърпяната част от наказанието не може да бъде основание за отказ от постановяване на условно предсрочно освобождаване, ако цялостното поведение на осъдения по време на изтърпяване на наказанието е било положително, допълват съдиите.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още