Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Съпругата на Панов укрила 175 000 евро и не е платила на държавата 100 000 лв. ДДС*

Закон и ред

Съпругата на Панов укрила 175 000 евро и не е платила на държавата 100 000 лв. ДДС*

Съпругата на Панов укрила 175 000 евро и не е платила на държавата 100 000 лв. ДДС* - Tribune.bg
Снимка:

1000 евро на квадрат "под масата" в сделката "Артекс" - Бети (Ганева) Панова

При закупуването на четиристайния апартамент в сграда "Дипломат" от фирма "Артекс" в столичния квартал "Изгрев" на 10 април преди шест години съпругата на Лозан Панов – Елисавета (към онзи момент с фамилно име Ганева), е извършила поне две тежки нарушения на данъчното законодателство. Това пише в. "Труд" в обширна публикация по темата. Проучването на вестника е разкрило и реалната цена, платена за жилището, в което повече от година живее семейството на председателя на Върховния касационен съд. Сумата е голяма и повдига въпроса за произхода на средствата, които са инвестирани в луксозния имот, посочва изданието.

Първото нарушение на Елисавета Панова, за което Лозан Панов вече призна, че е бил запознат с фактите по него, се отнася до укриване произхода на 175 000 евро, платени не по банков път за апартамента и двата гаража, каквото е изискването на закона, а в брой. Второто нарушение, което Панова е извършила в качеството й на едноличен собственик и управител на фирмата си "Ганева 2000" ЕООД, е неплащането на държавата на дължимото ДДС по сделката.

Проучването на "Труд" показа още, че за да стане собственик на 172 кв. м. в луксозната кооперация на ул. "Елемаг" 32 и на два гаража, всеки от по близо 20 квадрата, Панова не е платила единствено 81 000 евро, както е записано в нотариалния акт, разпространен от самата нея, а общо 256 000 евро, т.е. точно половин милион лева. Ако сделката е била изповядана пред нотариуса на действителната й цена, чрез фирмата си Панова е трябвало да заплати и още 100 000 лв. като ДДС.

Разплитането на казуса започнало именно след като Панова обяснила (пред изданието "Капитал" на подсъдимия Иво Прокопиев-бел.ред.), че е платила не по 225 евро на квадрат, каквато бе първоначалната информация, а по 382 евро, което се оказва неистина. Нито една сделка, сключена между фирма "Артекс" и купувачи на апартаменти в сграда "Дипломат", не е била изповядана на толкова ниска цена, колкото в случая с жената на най-високопоставения съдия в държавата.

Експерт по продажби на ново жилищно строителство, с над 15-годишен професионален опит, обяснил пред вестника, че укриването на реалната цена е видно от съдържанието на самия нотариален акт на Панова. В него е посочена кръглата сума от 80 000 евро, която фирмата на жената на висшия магистрат е платила на строителя за изграждането на имотите, както и още 1000 евро за закупуването от Елисавета Панова на правото на строеж, отново от "Артекс".

"Нотариалният акт съдържа обаче и допълнителната клауза, която задължава, в случай, че по някаква причина купувачът на имота, в конкретната ситуация – фирма "Ганева 2000", не може да влезе във владение или по съдебен ред бъде изведен от имота, то "Артекс" да възстанови платеното в двоен размер, т.е. 162 000 евро, плюс още 110 000 евро, описани като неустойка. Консултантът по недвижими имоти коментира, че това е честа практика за много от строителните фирми, в случай, че клиентите им предпочитат да плащат в брой, като в същото време си гарантират сигурност, че няма да станат обект на измама от страна на продавача, особено когато се отнася до сгради, които все още се намират в етап на строеж", продължава публикацията на "Труд".

На база изчисленията от посочените данни в нотариалния акт, както и от копие от търговска оферта на "Артекс", каквато получава всеки потенциален клиент на фирмата, проучването на вестника установило, че заявеното от Елисавета Панова за платените по 382 евро на квадрат, както за жилищната площ, така и за двата гаража, не отговаря на истината.

 


Коментари (3)

КУР_ЗА_ГРЕБ и ЧУК УУУ БРЕ ГЕРБАВИ ПОДЛОГИ.... ИСКАТЕ ДА ИЗКАРАТЕ ВСИЧКИ МАСКАРИ, КАТО КАКА ЦУРА ШЛОСЕРКАТА ОТ с.ДРАГАНА, ПАРТИЙНАТА СЕКЛЕцАРКА С ФАЛШИВАТА ДИПЛОМА, ДЕТО РиВА ПО ТиЛИВИЗОРА И КАТ СА НИФИРКА ПЕЕ "ЦЪФНАЛ ГЕРБЕР" И МИЛИЦИОНЕРА ФИЗКУЛТУРНИК ЦвЦв, ЗАВЪРШИЛ ПОМОЩНОТО У-ЩЕ ВЪВ ВЪРШЕЦ, СИН НА ПРОВЕРЕН И ВЕРЕН ДРУГАР ОТ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ
ГЛЕДАЙТЕ ВЧЕРАШНОТО ПРЕДАВАНЕ "120 МИНУТИ", В КОЕТО УЧАСТВА Бети (Ганева) Панова И ПОКАЗА КОИ СА КРАДЦИТЕ....
08.04.2019 10:09 / Отговор
Далия За бедния народ за 50 лв забавен данък му пращат изедник съдия изпълнител,да мувземе душата а тази ,,мухла със хиляди крала и не плащала нищо?????????Там в Странджа Сакар да копае и с 190лв заплата,да живее в колиба!
09.04.2019 09:21 / Отговор
Далия За бедния народ за 50 лв забавен данък му пращат изедник съдия изпълнител,да мувземе душата а тази ,,мухла със хиляди крала и не плащала нищо?????????Там в Странджа Сакар да копае и с 190лв заплата,да живее в колиба!
09.04.2019 09:22 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема