Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Следствието: Щетата от престъпленията за „Булгаргаз“ е над 88 млн. лв.

Закон и ред

Следствието: Щетата от престъпленията за „Булгаргаз“ е над 88 млн. лв.

Следствието: Щетата от престъпленията за Булгаргаз е над 88 млн. лв. - Tribune.bg
Снимка:

„Към момента, лицата които посочихте с техните бивши служебни качества са привлечени към наказателна отговорност за умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай, като А. Н. е привлечен като обвиняем за неупражнен достатъчен контрол върху работата на Л. Й., на когото е било възложено управлението и разпореждането с обществено имущество - това на „Булгаргаз“ ЕАД“. Това заяви пред „Труд“ говорителя на НслС следовател Бисерка Стоянова по повод повдигнатите обвинения на бившия енергиен министър от правителството „Петков“ Александър Николов, неговият заместник Данаил Николов и назначеният от тях шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов.

Енергийният министър е дал показания по разследването срещу Александър Николов

Бившият директор на газовото дружество пък е с повдигнати обвинения за неполагане на достатъчно грижи за управлението и запазването на повереното му имущество - това на „Булгаргаз“ ЕАД.  

Данаил Николов пък е обвинен за престъпление по служба - по чл. 282, ал. 3 във връзка с алинея 2 във връзка с ал. 1 от НК, като в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, с цел да набави облага за търговско дружество „М.“ ЕАД, е превишил властта и правата си, извършвайки действие, което е в правомощията на министъра на енергетиката, от деянието са настъпили значителни вредни последици и случаят е особено тежък.

Сарафов: Получавали сме руски газ, но 30% по-скъпо

Според събраните до момента доказателства, щетата от престъпленията възлиза на над 88 000 000 (осемдесет и осем милиона) лева и е настъпила за „Булгаргаз“ ЕАД. Разследването е в активна фаза, извършват се интензивни действия по разследването и анализ на събраните доказателства, като тяхната преценка за „достатъчно доказателства“ по смисъла на НПК.   

Прокуратурата опроверга лъжи за обвинението срещу Александър Николов

„В хода на разследването е извършена детайлна проверка във връзка с действията на „Булгаргаз“ ЕАД, относно изпълнението на задължението за освобождаване на количества по посочената програма. Законовата регламентация на действието на Програмата е уредено в Закона за енергетиката, което поставя задължение пред обществения доставчик да освобождава предварително определените количества. Известно ни е, че са изготвени предложения от изпълнителни директори на дружеството до министерството на енергетиката с искане за промяна в правилата, уреждащи действията на програмата както и законодателни такива, като действия в тази посока не са били предприети към месец април и месец май 2022 година и това задължение за „Булгаргаз“ ЕАД е съществувало. Впечатление прави бездействието на министерството на енергетиката за разрешаване на проблемите, представени аргументирано от изпълнителните директори на дружеството“, заяви Стоянова.

По разследване на ДАНС: Александър Николов обвиняем за газовите посредници

Тя уточни, че разследването е в активна фаза, предстоят действия по разследването, за които не би могла да посочи срок, тъй като тяхното провеждане включва и участието на лица с различни процесуални качества. „Намерението на разследващия екип е разследването да бъде приключено в максимално кратък срок, с оглед обществената значимост на разследването, което категорично установи, че престъпленията, за които са повдигнати обвиненията представляват особено тежък случай - били са поставени в риск доставките на природен газ за страната и е била застрашена на енергийната ни сигурност“, допълни още говорителят на НслС.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати