Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Спипали Банев с телефон зад решетките, готвел руска хибридна война срещу България

Закон и ред

Спипали Банев с телефон зад решетките, готвел руска хибридна война срещу България

Спипали Банев с телефон зад решетките, готвел руска хибридна война срещу България - Tribune.bg
Снимка:

Мобилният телефон бил скрит в кутия от натурален сок

В кутия от натурален сок в килията на Николай Банев е бил намерен телефон. „След като се изкара комуникацията, се вижда общуване с руски лобисти. Те му предлагат сформиране на евраазийска народна партия в България. Срещу това той иска политическо убежище за себе си и децата си“, съобщи в ефира на bTV зам.-главният прокурор и ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

По думите му Банев е подготвял хибридна война срещу България и медийна атака срещу прокуратурата.

Сред другите дискутирани теми, според Гешев, били защита от руски адвокати през европейски съд и медийна кампания в Русия в защита на Банев. В разговорите е бил назован конкретен български журналист, известен, който да започне тази кампания.

Днес прокуратурата ще уведоми и предостави на правосъдния министър Цецка Цачева доказателствата и експертизата на телефона. Телефонът е намерен от съответните служители на Министерството на правосъдието преди 10 дни.

Банев и съпругата му Евгения са със 7 обвинения за това, че след 2005 г. са източили четири предприятия, укрили са десетки милиони от данъци и са изпрали повече от 1 млрд. лв.

Гешев коментира и казуса с бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, която е подсъдима за крупен подкуп. „Тя има активна защитна позиция, но не изключвам част от нея да е използването на лъжи“, смята зам.-главният прокурор. И допълни, че има медийна фиксация върху Иванчева и всичко се прехвърля върху прокуратурата.

„Десислава Иванчева използва всякакви начини, за да се защити, включително и тази жалба до Страсбург. Тя има право на това. Защо трябва да се говори, че България ще плаща, само защото г-жа Иванчева е подала жалба. Всички видяхте какво се случи при задържането на г-жа Иванчева. Въпреки това все още има твърдения, че парите са подхвърлени. Представяте ли си какво щеше да се случи, ако акцията не беше проведена по този начин“, обясни Гешев.

Той коментира и изтеклите в медии СРС-та. „Видях СРС-тата, които излязоха по медиите. Не съм наблюдаващ прокурор и не мога да ги коментирам. Прокурорите по делото обясниха, че има съвпадения. На всички е ясно, че в днешни дни се използват посредници и Десислава Иванчева няма да отиде и сама да си поиска. Г-н Ваклин е използвал всички законни методи и тогава се е обърнал към прокуратурата, за да получи последна помощ“, каза Гешев.

Коментирайки обиските в адвокатски кантори, свързани с Цветан Василев, Гешев каза, че недосегаеми хора за прокуратурата в България няма. Той допълни, че спрямо един от адвокатите на бившия банкер е повдигнато трето обвинение, а вече излезли данни и за пране на пари с посредничеството на руски олигарх, който е в санкционния списък на САЩ и ЕС. Бил е намерен договор, от който се виждало, че изпраните пари отиват към офшорка и въпросния руски олигарх.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

К.Анкова Този си проси да изгние в затвора
07.01.2019 12:39 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети