Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. За отравянето на Гебрев: Търсят самоличността на маскиран

Закон и ред

За отравянето на Гебрев: Търсят самоличността на маскиран

За отравянето на Гебрев: Търсят самоличността на маскиран - Tribune.bg
Снимка:

На лаборатория на ФБР е възложена видео-техническа експертиза, която да установи самоличността на лицето

Софийската градска прокуратура търси самоличността на маскиран мъж, който обикаля подземен паркинг на търговското дружество на Емилиян Гебрев. Клиповете, които са част от разследването за опит за убийство, чрез отравяне на Гебрев, главен директор и собственик на фирма „ЕМКО“ ООД, на неговия син Христо Гебрев и на директор в „ЕМКО“, бяха разпространени от прокуратурата.

Кадрите са заснети на 28 април 2015 г. – денят, в който е бил извършен опитът за отравяне.

След извършен анализ на записите от охранителната камера, се вижда, че маскирано лице се движи между автомобилите на дружеството. В тази връзка в лаборатория на ФБР е възложена видео-техническа експертиза, която да установи самоличността на лицето, евентуално съпричастно към извършеното престъпление, съобщават от държавното обвинение.

На 28.04.2015 г., след вечеря с бизнес партньори в ресторант на хотел в София и силно влошаване на здравословното му състояние, Емилиян Гебрев е приет по спешност във ВМА. Животът му е спасен само благодарение на предприетите спешни действия от лекарските екипи. На 29.04.2015 г., със същите симптоми в болнично заведение е приет В. Т., директор „Производствена дейност“ в ЕМКО ООД. На 04.05.2015 г., във ВМА е приет по спешност и синът на Емилиян Гебрев. И за тримата първоначалните съмнения са за инсулт, като след проведени изследвания и токсикологични анализи на кръвта, се провежда лечение на остро отравяне в резултат на фосфороорганични съединения.

На 01.05.2015 г. е образувано досъдебно производство от Софийска градска прокуратура, за опит за убийство. Според съдебните медици, диагнозата на тримата най-общо може да бъде определена като „остра интоксикация с фосфороорганични съединения“.

На 04.06.2016 г. досъдебното производство е спряно, поради неразкриване на извършителя на престъпленията.

След постъпили нови данни, разследването е възобновено. По линия на международния обмен са получени данни за самоличността на лицата, участвали според воденото във Великобритания разследване в покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал. От направените сравнения в базите данни на МВР и ДАНС е установено, че един от тях – Сергей Федотов, е пребивавал в България три пъти през 2015 г., като втората визита е с влизане на 24.04.2015 г. /ГКПП Аерогара Бургас/ и излизане на 28.04.2015 г. /ГКПП Аерогара София/, съобщиха преди време от прокуратурата. На 11.10.2018 г. Емилиян Гебрев изпраща писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, в което заявява: „имам основания да считам, че отровата, използвана в нашия, българския случай и която не бе напълно идентифицирата през 2015 г., е от семейството на „Новичок“, правейки паралел със случая „Скрипал“ във Великобритания.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети