Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Борислав Гуцанов пред Tribune: Много по-добре е да има нов бюджет за 2023 година

Мнения

Борислав Гуцанов пред Tribune: Много по-добре е да има нов бюджет за 2023 година

Борислав Гуцанов пред Tribune: Много по-добре е да има нов бюджет за 2023 година - Tribune.bg
Снимка:

Интервю на Tribune с Борислав Гуцанов – член  на ИБ на БСП и народен представител от ПГ на „БСП за България“ 

Г-н Гуцанов, вчера от БСП останахте изненадани, след като по време на изслушването на служебния финансов министър Росица Велкова стана ясно, че всъщност служебният кабинет няма да внесе за разглеждане в Народното събрание проектобюджет за 2023 година. Какви са притесненията ви във връзка с това и какво трябва да се направи в тази ситуация предвид динамично развиващите се икономически процеси в световен мащаб, галопиращата инфлация и всички останали предизвикателства, пред които е изправена страната ни?

Нямаше как да не сме изненадани, тъй като през последните няколко седмици служебният министър на финансите и служебният кабинет като цяло говореха по всички възможни медии за това как ще внесат бюджет за 2023 година. И в един момент, когато министърът беше поканен официално за изслушване в пленарна зала, се оказа, че изобщо няма такова намерение, което е много странно разминаване между заявени виждания чрез медиите и оттам в обществото и онова, което беше обявено пред парламента, на официалното място, където трябва да се каже какво ще се прави. То се оказа нещо съвсем различно и не може да не ни изненада. Освен това буди различни въпроси. Едно е да има решение на Народното събрание да се продължи действащият бюджет, каквото е виждането на финансовия министър, друго е да се гледа цялостно предложение за 2023 година. То може да бъде внесено в заседателна зала единствено и само от правителство, било то служебно или редовно, но правителството е органът, който внася бюджета за следващата година. Разбира се, че е много по-добре да има нов бюджет за 2023 година. Виждате, че процесите, които вървят в Европа и в страната, са изключително динамични, и няма как Бюджет 2022, колкото и той да е бил добър, да бъде актуален за следващата година с оглед на всичките тези процеси, които текат. Смятам, че ще намерим решение по този въпрос и ще се стигне до разглеждане на нов бюджет за следващата година, за да можем на първо място да отговорим на нуждите и изискванията на всяко едно българско семейство, на всички български граждани и на второ място да върнем икономиката в нормални параметри и да гарантираме нейното развитие. Само по този начин може да се радваме на една максимално спокойна 2023 година.

Служебния кабинет вдигна много шум по повод на това, че е внесъл в Народното събрание различни законопроекти, които да облекчат живота на хората и да спомогнат за развитието на страната. Всъщност има внесени две предложения, и двете са свързани с въоръжение. Едното е за покупка на нови осем самолета F-16, Block 70, второто е за покупка на десет „Грипена“. Това също буди много въпроси. Смятаме, че съвсем други трябва да бъдат законите, които трябва да бъдат приети в този момент.

В този ред на мисли какви законопроекти в социалната сфера предлага „БСП за България“?

За нас един от най-важните закони е таван на цените на тока, на водата, на газа, на енергоносителите, за да може наистина да се почувства това спокойствие, за което споменах. Благодарение на мораториума, който ние наложихме в началото на тази календарна година, хората успяха да си платят сметките за ток, независимо, че първоначално бяхме обругавани от всякакъв вид анализатори, както и в пленарна зала. Оказа се обаче, че това е било единственото правилно и разумно решение, което няколко месеца по-късно беше признато от всички. Тогава ние предлагахме именно таван на цените на ток, вода, газ. Сега вече всички парламентарни групи са убедени, че това е може би единственият възможен изход от тази тежка ситуация.

На второ място искаме минималната работна заплата да стане 850 лева или 50% от средната заплата в страната и по този начин да се подпомогнат всички работещи хора.

Още в първия работен ден на новия парламент внесохме два ключови законопроекта. Това са предложенията за безплатните лекарства за деца до 14-годишна възраст, за да се подпомогнат младите семейства, както и безплатните учебници от 1 до 12 клас, което също е от изключителна важност.

Не на последно място наша цел е да продължи пенсионната реформа. Ние успяхме да вдигнем пенсиите средно със 167 лева за тези седем месеца, успяхме да направим две крачки в тази посока – от 1 октомври 735 хиляди пенсионери взеха по - висока пенсия, но пенсионерите в България са 2 милиона и 100 хиляди души, тоест остана и втората част от тази пенсионна реформа, за да има актуализация на пенсиите към 2021 година. Нашата визия е хората, които са пенсионирани и през 2009, и през 2019 година, и са упражнявали една и съща професия или дейност, били са на една и съща позиция, да получават една и съща заплата. Не е нормално едните да получават в пъти по-голяма пенсия от другите. Това, че някои са се пенсионирали по-рано, не означава, че трябва да получават по-малко, и те имат право на един нормален и достоен живот. Така че, тази справедливост трябва да бъде върната. Считаме, че това са базови моменти, които Народното събрание трябва да приеме и те да станат факт още от януари месец 2023 година с бюджета, който предстои да бъде одобрен.

С подкрепата на БСП най-възрастният народен представител в лицето на Вежди Рашидов беше избран за председател на 48-ото Народното събрание. Това автоматично доведе до остра критика от страна на бившите ви коалиционни партньори и тълкувания, че се е сформирала нова коалиция между ГЕРБ-СДС, БСП, ДПС и „Български възход“. Как бихте коментирали?

Не беше много етично от страна на бившите ни партньори от „Продължаваме промяната“ и от „Демократична България“ по този начин да интерпретират това, което се случи в Народното събрание. Не е нормално в продължение на 72 часа парламентът да не може да излъчи свой председател. Отново БСП бяхме тези, които проявихме мъдрост и дипломатичност и направихме този ход. Между другото той е много близък до това, което се е случило по време на Великото народно събрание, когато също се е подходило по един по-нетрадиционен път, за да може да се избере председател. Затова и ние сега подходихме така. Конституцията предвижда най-възрастният народен представител да води първото заседание. Ние просто предложихме той да стане председател на Народното събрание, защото видяхме, че няма друга възможност. Ние считаме, че най-подготвен и подходящ беше Кристиан Вигенин. Не че е наша кандидатура, но видяхте, че и в предните парламенти, когато имаше тежки моменти, самата зала искаше Кристиан да води заседанията. За съжаление не можахме да съберем гласове. Категорично не беше етично това виждане на колегите ни от ДБ и ПП, но го оставяме в миманса. Важното е, че успяхме да изберем председател и то благодарение именно на тази мъдрост, която прояви БСП. Да се говори за нова коалиция, това са несериозни спекулации и приказки.

Днес стартираха консултациите при президента във връзка с конституционната процедура по съставяне на правителство. Първи с президента са срещнаха представители на водещата след изборите политическа сила, а именно ГЕРБ-СДС. Какво ще бъде поведението на БСП в този процес и как смятате, че ще завърши той?

Ние имаме много ясно решение, че няма да подкрепим първия мандат на ПП ГЕРБ. Ако третият мандат отиде в ДПС или във „Възраждане“, също няма го подкрепим и да водим разговори за съставяне на правителство с тях. Ако с първия мандат не се създаде правителство, вторият мандат е за „Продължаваме промяната“. Ако те ни поканят на разговори, ние ще се отзовем на тези преговори и се надяваме, че ще се стигне до кабинет.

Оптимист ли сте като цяло за положителна развръзка?

По принцип аз съм оптимист, гледам от хубавата страна на живота и за мен винаги чашата е наполовина пълна. От тази гледна точка се надявам това да се случи, но наистина ситуацията е твърде тежка и поне на този етап е много трудно да се каже какво точно би могло да стане, за да има нужното мнозинство от минимум 121 народни представители и да има правителство. Смятам обаче, че за държавата това е от ключово значение, тъй като моментът за света, за Европа и за страната ни е изключително напрегнат. Още повече България е на по-малко от 250 километра от една война. Много сме близко до прифронтова държава. Трябва наистина да се разсъждава мъдро, не да гледаме в пъпа на собствената си партия и интересите на дадената политическа сила, а да изхождаме от интересите на нашата страна.              


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати