Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Кметът на Слатина пред Tribune: Има ясно желание от ДБ и другите прогресивни сили на промяната за обща кандидатура за кмет на София

Мнения

Кметът на Слатина пред Tribune: Има ясно желание от ДБ и другите прогресивни сили на промяната за обща кандидатура за кмет на София

Кметът на Слатина пред Tribune: Има ясно желание от ДБ и другите прогресивни сили на промяната за обща кандидатура за кмет на София - Tribune.bg
Снимка:

Общинските съветници от бъдещата партия на Бонев биха били добър резерв за съставяне на едно по-добро мнозинство в СОС от сегашното, смята Георги Илиев

Интервю на Tribune с кмета на район „Слатина“ Георги Илиев от "Демократична България" за предизвикателствата и приоритети по време на мандата му, наближаващите местни избори през есента на 2023 година и потенциалната обща кандидатура на „Демократична България“ и „Продължаваме Промяната“ за кмет на София

Г-н Илиев, през есента на 2023 година предстоят местните избори, не остана много време, удовлетворен ли сте от постигнатите резултати до момента и какво остана да довършите от Вашите приоритети и цели докрая на мандата Ви като кмет на район „Слатина“?

Остана по-малко от една година до следващите местни избори. Приоритетите са ясни. Аз още от самото начало казах, че основните цели, които съм си поставил, са прозрачност на управлението и достъпност на средата, защото, според мен, това бяха нещата, които най-много липсваха в нашия район. По отношение на прозрачността, мисля, че вече съм доказал, че това се случва, дори с ежедневните отчети, които правя. Достъпът на хората до мен е факт. Мобилният ми телефон е публикуван на страницата ми във Фейсбук и гражданите наистина го използват. За съжаление, що се отнася до достъпността на средата не напредваме с чак такива стъпки, с каквито би ми се искало на мен. Въпреки че и там определено имаме успехи. Например около всички детски заведения, училища и други ключови места в района тротоарите са понижени. Доста сериозно се работи по възстановяването на стари такива и изграждането на нови. Това реално са нещата, които съм обещал. Естествено имаме много постижения и в областта на културата, спорта и работата с подрастващите. Доста успехи са постигнати и може би ще подготвя един по-пространен отчет за свършената работа, така че да могат и гражданите да се запознаят във всички аспекти с нея, не само това, което се вижда на улицата, а и другото, което е по-важно понякога, защото става въпрос за хората.

Вие подехте редица иновативни проекти, сред които строителството на многоетажни паркинги, възстановяването на манастира Свети Мина и изграждане на археологически парк, докъде стигна тяхната реализация?

Черквата „Свети Мина“ най-сетне е отворена след 11 години, в които беше затворена. И аз благодаря на всички, които помогнаха за това – и на новото настоятелство, и на гражданите. Сега за храмовия празник на 11 ноември направихме и един малък събор с курбан. Дойде Владиката Поликарп (бел. ред. Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит), тоест отново се обживява това пространство, като идеята ни е следващата година на обичайната дата, когато се чества празникът на района, а именно в Деня на Светия дух, да направим събор на поляната пред манастира и да поканим всички граждани.

Що се отнася до археологическия парк, там за съжаление процесът се спъва от няколко частни имота, които се намират на територията на археологическите разкопки и е много трудно собствениците да бъдат идентифицирани и открити, за да бъдат обезщетени. Държавата всъщност разполага с такъв механизъм, но за съжаление никога не го е ползвала до момента, и ние се опитваме да бъдем първите, които да го направят. Става въпрос за това да се създаде една специална сметка, в която да бъде оценен този частен имот, тези средства да бъдат вложени там и да чакат хората да си ги получат, докато ние продължаваме с работата.

Предстои да бъде започнато изграждането на многоетажния паркинг до Румънското посолство. Определили сме терени и за други такива паркинги, като се опитваме да намерим съмишленици в Столичния общински съвет, с които да внесем необходимите доклади, за да се започнат процедури по отдаването им. Самата форма все още се обсъжда, дали ще е концесия или ще е приватизация с особено условие, че задължително на определеното място трябва да има многоетажен паркинг, а не след това изведнъж на него да се появи сграда със жилищно или друго предназначение.     

Натрупахте солиден политически опит, включително като кмет на район „Слатина“, бихте ли се кандидатирали за кмет на София?

Още е много рано да се мисли за това. Има още доста неща да се свършат. Освен това не знам след 10 месеца каква ще е политическата ситуация в града. Да, има ясно желание от политическата сила, която ме е излъчила, както и от другите, нека да ги наречем, прогресивни сили на промяната, да има обща кандидатура за кмет на София. Но на този етап просто няма как да кажа кой ще е това. Предполагам, че дори самите ръководства на партиите не знаят все още.

В този ред на мисли, изключително много се спряга името на Борис Бонев, дори самият той прави заявки за това, смятате ли, че той би могъл да бъде общата кандидатура на „Демократична България“ и „Продължаваме Промяната“ за кмет на София?

Всичко е възможно, няма невъзможни неща. Господин Бонев дълги години се занимава с проблемите на София. Не знам до каква степен нещата, които е предложил, са били реализирани, но в крайна сметка той беше един самостоятелен общински съветник. Направи стъпка към учредяването на партия „Спаси София“. Нека да видим там как ще се развият нещата. Искрено му желая успех, защото той е един от яростните критици на сегашното управление на София и поне по отношение на Столичния общински съвет, смятам, че общинските съветници от неговата бъдеща партия биха били добър резерв за съставяне на едно по-добро мнозинство от сегашното.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати