Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Историкът Георги Марков: Новогодишната реч трябва да дава хоризонт, да има оптимизъма

Мрежата

Историкът Георги Марков: Новогодишната реч трябва да дава хоризонт, да има оптимизъма

Снимка:

„Новогодишното слово на държавния глава трябва да дава светъл хоризонт, надежда - така че младите да не бягат от Отечеството“. Това казва в интервю за Епицентър.бг историкът акад. Георги Марков в коментар за обръщението на президента Румен Радев на 31 декември, което предизвика полюсни коментари.

„Казват, че словото на Радев било политическо – тези слова са политически“, обръща внимание акад. Марков.

Той припомня, че първият български държавен глава, който „влязъл“ в домовете на гражданите в полунощ на 31 декември, е бил цар Борис III.

Златният фонд на националното радио пази обръщението му към нацията от 1935 година. Тогава във Военния клуб се провеждали новогодишни офицерски балове, на които присъствал монархът с министрите от кабинета и най-видните политици. И от 30-те години обръщението на царя започнало да се предава по радиото. "В онези години радиоапарати имало в отделни домове на по-заможни българи и в някои кръчми", припомня Георги Марков.

Според него държавният глава – и царят, и ръководителите на социалистическа България по-късно, до президентите в наши дни, на Нова година говорят за отминаващата година и набелязват перспективите - накъде да се върви през новата.

А това е политика.

Преди България да стане пълноправен член на ЕС и НАТО постиженията ни по този път задължително бяха изтъквани от президента на Нова година. Така правеха и д-р Желю Желев, и Петър Стоянов, и Георги Първанов.

Акад. Георги Марков обаче подчертава, че в новогодишните слова политиката не трябва да доминира грубо, в тях трябва да има и празничност, тържественост, да има оптимизъм, въпреки трудностите. „Да се каже – ние преживяхме много, но лошото е зад гърба ни. Това беше стилът на Тодор Живков. Той отлично правеше това и умееше да весели народа“, продължава историкът.

За новата 1988 г., например, Тодор Живков се обръща към нацията със следните думи: „Това е час на надеждата. Вдигаме наздравица, посрещаме сурвакари, внуци и правнуци.“ Политиката, разбира се, слага отпечатък върху тогавашната реч на Живков. В Съветския съюз Михаил Горбачов вече е започнал перестройката и държавите от Източния блок са под силен натиск да следват този курс. „Преустройството е велик исторически шанс, да го превърнем в реални дела – такава е днес повелята“, ще каже Живков на 31 декември 1987 г.

Ако се върнем в наши дни, през 2010 г. Георги Първанов е в ситуацията на Румен Радев днес – управлява кабинет, който не е от неговия политически цвят.

Тогава Първанов казва, че „едва ли българският народ може да се обедини в мнението си за изминалата година, но трябва да бъде единен в надеждите си“.

По-рано, през 2007 г., е критичен, като казва, че „богатата новогодишна трапеза не може да прикрива проблемите“. "Постигнатото не ни изпълва със самодоволство и все пак то е основание за по-високо национално самочувствие, повод да гледаме по-уверено напред, да чертаем по-амбициозно и за по-далечен хоризонт общите и личните си планове", изтъква в същата новогодишна реч Първанов.

В речта на Румен Радев от онзи ден обаче доминира критиката. Запитан редно ли е критиката да е основният акцент в едно новогодишно слово, акад. Марков е категоричен – критиката е горчилка! „Как без надежда! Разбира се, не захаросана надежда, не да се обещават планини от щастие, но да се каже, че България ще се превърне в едно добро място за живеене. Трябва да се намери баланса“, е „присъдата“ на историка.

Според него политиците трябва да се вземат в ръце и да знаят, че са отговорни да направят така, че на новогодишната трапеза българите да хванат с усмивка чашата с шампанско.  


Коментари (3)

Кирил Нямам думи след това изказване на президента, срам
04.01.2019 10:48 / Отговор
Веска Да, на Нова година да хванат чашката /ако я имат/ с оптимизъм, пък на 2-ри януари да мислят как ще плащат цената на водата от 3.40 лева, цената на тока, на хляба....Професоре, професоре! Ти си живуркаш в София на парното, дотирано от цяла България, едва сега ще плащаш цена на водата от 2.60 лева, което ви се вижда много.
Вижте с какви привилегии се ползват не само хилядите чиновници в София, а и всички жители на София, за сметка на останалите българи! Направи сравнение на цените на храните в софия и във Варна и разликата в доходите на хората
!
04.01.2019 12:48 / Отговор
сивата котка Че остана ли надежда от поне 30 г.? Да вдигнели чаши - с вода,че то друго нямат. Па то и водата вече 3 лв. и кусур кубика. Да развеселиш хората е сериозно нещо и не на всеки му е призвание. Академик Марков, хората измислили думите,за да скрият мислите си. Та,ако всяко новогодишно слово е изпълнено с повече фалшив позитивизъм, ще си живеем само с надеждите.
05.01.2019 13:18 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още