Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Магия от "Стъкло и метал“ на Хари Арабян в галерия Нюанс

Мултимедия

Магия от "Стъкло и метал“ на Хари Арабян в галерия Нюанс

До 18-и декември галерия “Нюанс” е отворила врати за изяществото от „Стъкло и метал“ на скулптора Хари Арабян. Приказната експозиция е съчетание от скулптури и функционални обекти, които разкриват различните свойства на стъклото като материал. Меката ефирност и елегантният аранжимент на творбите превръщат галерията в един своеобразен Остров на съкровищата, в една опияняваща приказка за вечната красота, в „Пещерата на Аладин“, по думите на самата проф. Десислава Минчева, на която беше поверено и въвеждащото слово по откриване на експозицията.

„Сегашната изложба показва таланта на Хари в цялата му широта – от владеенето на формата до владеенето на материала. Експозицията ни дава възможност да видим и експеримента, и онези овладени в дълбочина възможности, до които не всеки достига“, обяснява проф. Десислава Минчева.

Изискваща много време, работата със стъкло е обвързана и с множество противоречия и трудности. Неговото „опитомяване“ е сложен процес и онова без което не може е най-вече търпението. Въпреки това, от работите на Хари Арабян се излъчва безкрайно спокойствие и една мека и топла хармония (сякаш със самия себе си). Неговите скулптори са като че ли безтегловни, летящи във свое собствено време и място, а от тях и нотка не се долавя от тежката работа в ателието и жегата пред пещите.

„Смея да кажа, че начинът, по който той прави стъкло е нещо ново, защото въпреки дългогодишните традиции в тази област, Хари успява да му добави своята неподражаема чувствителност. Неговите обекти са напълно разпознаваеми и издигат материала до неподозирани нива. Във всяка негова скулптура или предмет (правя уговорката, че това съвсем не са просто предмети, но скулптурата си е чиста скулптура!) има фантазия и изтънченост, има култура и емоционалност, има безусловна красота и най-важното – дух!“, добавя още в емоционалната си реч проф. Минчева.

Освен с ефирното стъкло Хари Арабян работи още с благородни метали и полускъпоценни камъни, поставяйки перфектна завършеност на приказния сюжет на експозицията.

„Неговите форми са усложнени, неочаквани, с лабилни оси, огънати стъкла (няма никога прави линии), с богати орнаменти (плетеници от метал), с уникалност, екзотични добавки (Мексикански седеф), с цветове на вино и море…“

Хари Арабян е завършил Националната художествена академия, специалност скулптура през 1992 година при проф. Любен Прахов. Работи с различни материали като камък, метал, стъкло.

Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, частни колекции в България, Европа, Китай, Америка и Канада. Освен в работата си, той е творец и в живота – отделил се от суетата и шума на големия град и е избрал село Ичера, където се намира и ателието му.

Прави множество самостоятелни изложби и участва в почти всички общи художествени изложби, които са организирани от Съюза на българските художници. Автор е на паметника на жертвите от геноцида над арменския народ в Бургас.

В тематично-идеен план представеното творчество от експозицията включва интерпретации на познати библейски и митологични теми и образи, част от вечната история на света, която винаги е вълнувала и продължава да вълнува творците и до днес. Породени от творчески и чисто човешки търсения, тяхната елегантност ги превръща от предмети на ежедневието в функционални скулптури – произведения на изкуството, които искаш да притежаваш.

И както ни споделя още проф. Минчева: 

„Една моя приятелка ми каза веднъж, че разпознава мигновено кое е изкуство, ако поиска да го притежава. Е, значи в тази зала всичко това, което е излязло от сърцето и ръцете на Хари е изкуство!“

Може да разгледате произведенията до 18-ти декември в творческото пространство на галерия „Нюанс“ в столицата на ул. Иван Денкоглу 42.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още