Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. „Трънливи наслади“ в галерия „Нюанс“

Мултимедия

„Трънливи наслади“ в галерия „Нюанс“

През 2019 г. Катрин Томова участва на престижното Murano Art Expo във Венеция

Галерия „Нюанс“ представя изложбата „Трънливи наслади“ на Катрин Томова. Експозицията включва нови маслени произведения на художничката, които са  създадени през последната година специално за пространството на галерия „Нюанс“. Чрез своето изкуство Катрин пресъздава насладата в живота с всичките ѝ багри, форми и проявления.

„Изложбата се състои от 18 живописни работи, изпълнени в масло върху хартия и платно. Заглавието ми хрумна в процеса на работа. Всъщност от една страна то е свързано с творческия процес, от друга с осъзнаването на настоящия момент. Въобще насладата е една всеобхватна тема. Това е целият ни живот – всеки детайл от ежедневието ни всъщност е някакъв вид наслада, независимо дали е свързан с творчество, със слушане на музика, със събуждането сутрин и изпиването на кафето, с любовта, докосването, пътуването, дори с втурването в някаква рискова ситуация - всичко това е наслада. Не знам дали си даваме сметка, че получаваме наслада дори от опасните ситуации, дори от някаква случка, която ни плаши“. Това заяви за Tribune.bg Катрин Томова.

За художника творческият акт неминуемо е свързан с бодливи, болезнени усещания, но също така само той може да донесе търсеното удоволствие и удовлетворение. Затова и в живописта на Катрин колоритът е богат и смел, често топлите гами се редуват със студени, което донася усещането за противоречие, трансформиращо се в хармония.

„Моята изложба е свързана главно с абстрактния прочит на насладата. А като се замислим – насладата всъщност е абстрактно състояние“, разкрива художничката.

Темите, които тя следва са винаги лични, те се разгръщат във визуален разказ. В големите формати Катрин се чувства свободна да развива сложни абстрактни композиции, които същевременно изграждат пространства с осезаема дълбочина.

„Аз не чакам музата да дойде, не търся вдъхновение. Сядам и работя. Вдъхновението е навсякъде. Мога да си го намеря абсолютно навсякъде, главно от природата, от пътешествие. Няма нещо, което не би ме вдъхновило!“, споделя тя.

Сюжетите” на Катрин Томова не напомнят нищо познато ни до момента, но някак изграждат едно напълно физическо, възможно пространство, което колкото повече бива съзерцавано, толкова повече се осъществява.

„Като художник, който се занимава с нефигуративна живопис обръщам внимание основно на емоцията. Аз самата съм много емоционален човек и емоцията е тази, която ме води. Във всяка моя нефигуративна работа обаче, се прокрадват или човешка фигура, или ландшафт, различни природни обекти.

Макар че творчеството ѝ е концентрирано главно в абстрактната живопис, художничката има изключително успешни изложби, които включват композиции  и във фигуративна живопис, сред тях са – „Деволюция“, „Рок легенди“ е „Terra animalica“.

„Работя главно с масло, но тази година работих много и върху хартия с акварел, с туш, както и с маслени бои. Тук на втория етаж в галерия „Нюанс“ са изложени осем произведения, които са резултат от тази моя работа върху хартия. За мен беше голямо предизвикателство. Беше ми интересно, доставяше ми голямо удоволствие и мисля, че се получи!“, казва Катрин.

През 2018 г. тя участва в четвъртото Международно арт изложение в Ереван ArvesT. А през 2019 е поканена да вземе участие и в престижното Murano Art Expo във Венеция.

„Преди около две седмици бях поканена от една галеристка в Падуа да участвам в обща изложба заедно с около 40 други художника от цял свят в Мурано на Мurano art expo, което е съпътстващо събитие на Венецианското биенале. Приятно ми стана, защото има регламент, според който най-големият допустим размер е 100/100 и всъщност заради мен направиха изключение. Моята работа, която бе включена в изложбата е 150/210“, разказва Катрин.

Самата експозиция се състои в пространството на древната църква „Санта Киара“, която е  построена през 14 век  и има много интересна история.

„През 19 век църквата е купена от братя Маринети. Те я превръщат в център за производство на стъкла за прозорци и бутилки за вино. До 60-те години тя функционира като център за производство на стъкло, след което запада и е изоставена. През 90-те вече съвсем. Едва през 2012 година я реставрират и оттогава започват да я използват за публични мероприятия, най-вече за изложби. Много е любопитно, защото експозицията беше на горния етаж, а на долния през цялото време вървеше демонстрация – как се прави муранско стъкло. Беше просто изумително“, разкри още Катрин Томова.

Нейната изложба  „Трънливи наслади“ може да бъде видяна в арт галерия „Нюанс“ до 20 октомври.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още