Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. „Стъклена любов“ на Мая Цанкова в галерия „Финес“ – женственост, крехкост и сила

Мултимедия

„Стъклена любов“ на Мая Цанкова в галерия „Финес“ – женственост, крехкост и сила

Чуплива женственост, съчетана с мъжка сила. Чувствена ранимост, комбинирана с твърдина и решителност. Изящество, ефирност, но и жива пламенност – всичко това ще откриете в „Стъклена любов“ на Мая Цанкова в галерия „Финес“ до 6 януари 2020г.

Завършила през 1996 г. Националната Художествена Гимназия за изящни изкуства “Илия Петров“, Мая Цанкова продължава пътя си като художник със специалността “Изкуство на книгата” във Великотърновския Университет “Св. Св. Кирил и Методий”. Освен с творчество си, тя се занимава и с интериорен дизайн.

Първата самостоятелна изложба в галерията художничката прави през 2013 г. 6 години по-късно, галерия „Финес“, имаща традицията да проследява артистичното развитие на авторите, организира и нейната четвърта самостоятелна изложба.

„Много съм горда като галерист, че можем да представим автор и представяме автор, който наистина бележи невероятни успехи и невероятен напредък във своята работа. От един плах автор през 2013 г., който търсеше себе си в своите работи, търсеше своите теми, търсеше това, което му е интересно, в един момент Мая се превърна в един зрял художник, който вече знае какво иска и какво търси, и вие сами можете да се убедите, че тук имаме една прекрасна изложба със едни прекрасни творби“, споделя Мариела Табакова, собственичка на галерията.

Експозицията включва над 40 живописни творби, подготвени специално за тази изложба в уникална смесена техника. Тя е разделена на няколко части, но всичките са обединени от идеите за крехкостта на човешките отношения и за силата на любовта, като основен източник на житейско вдъхновение. Мая Цанкова изследва в картините си състояния на човешката фигура, породени от различни преживявания, в динамиката на заобикалящата ни среда.

„Изложбата е посветена на красотата на женското тяло и на рисунката. Имаме автор, който е избрал своя път и търси в своите работи красотата. Но той е изкушен и от рисунката. Тоест, границите на рисунката са доста свободни – тя преминава и през линията и през цвета. Затова определям тези рисунки за себе си като гранична територия между живописта и рисунката. Всъщност тя представя няколко цикъла: едните са голи тела, другите са хора, птици, животни, розобер – неща, които я вълнуват и тя е посветила своето време, умение и техника в тази територия. Както споделя сама, тя работи върху тези неща вечер, след работа, тоест когато в самотата на ателието тя може да се съсредоточи върху любимия образ, върху любимата техника, върху любимите сюжети“, обяснява проф. Владимир Каралеев, с чиито думи беше открита изложбата.

В експозицията можем да открием и вътрешна идейно-тематична обвързаност. Ако разгледаме самите имена на картините, а и най-вече образите запечатани върху тях, ще забележим, че те влизат в един своеобразен диалог една с друга. Самотата се превръща в съблазън, съблазънта в устрем, устремът в блян, а блянът в съня на нощта. Точно там се ражда и „Стъклената любов“…

Можете да ѝ се насладите в галерия „Финес“ на "Христо Белчев" 17 до 6-ти януари 2020 г.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още