Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. БЛС: Бяхме оцапани от една самоволна политическа акция

Общество

БЛС: Бяхме оцапани от една самоволна политическа акция

БЛС: Бяхме оцапани от една самоволна политическа акция - Tribune.bg
Снимка:

Съсловната организация изразява своето възмущение от опита за подмяна на демокрацията и въвличането на съсловието в политически битки и политически рекет

„БЛС с недоумение следи окупацията на парламента, започнала миналата нощ и продължила и тази сутрин. Съсловната организация изразява своето възмущение от опита за подмяна на демокрацията и въвличането на съсловието в политически битки и политически рекет“, съобщиха в своя декларация на извънреден брифинг от Българския лекарски съюз.

На брифинга присъстват представители на всички български съсловни здравни организации, предаде БГНЕС.

„Винаги сме подкрепяли с действията си справедливите искания на специалистите по здравни грижи. Без тях няма как да осъществяваме своята дейност и няма как пациентите да получават качествена здравна грижа“, съобщи зам.-председателят на Българския лекарски съюз проф. д-р Николай Габровски.

„Не може да бъдем съучастници в подменянето на демократичния процес. Бяхме оцапани от една самоволна акция, ярко украсена в политически цвят“, уточни проф. Габровски за акцията на медицинските сестри, които се барикадираха в сградата на бившия Партиен дом.

„Аз лично съм безкрайно обезпокоен, защото част от участниците в днешната протестна акция споменаха, че трябва основна промяна в модела на здравеопазване, както и в либералната демокрация. Това е чист екстремизъм – ние сме избрали демокрацията като път на развитие на обществото и то дава своите положителни плодове. Ако се върнем 30 години назад, нека да помислим дали протестиращите днес изобщо щяха да могат да дойдат до София и да изразят своите искания, защото тогава имаше софийско жителство. Отново напомням, че преди 20-ина години – през 1997 г. лекарите имаха заплати, които се равняваха на 3-4 долара, - оттогава сме извървели невероятен път, а днес българското здравеопазване е на световно ниво. Има проблеми, които трябва да се решат в бъдеще, но който мисли, че това става за ден, нека да помисли отново. Акцията днес бе обидна за всеки един от нас. Наистина мислех, че сме в по-напреднал етап на зрялост“, възмути се проф. Габровски.

„Призовавам премиера Бойко Борисов да не се поддава на провокации. Легитимирането на тези хора чрез срещи и преговори е доказало, че няма да има никакъв резултат.

Наскоро имаше отпуснати средства за сестрите с най-добри намерения, които се оказаха най-големият препъни камък за тях. Впоследствие за медицинските сестри бяха направени още жестове, които не бяха оценени, допълни проф. д-р Николай Габровски.

„Исканията, които те налагат, са абсолютно правилни и ние заставаме зад тях, но начините, по които те се опитват да ги решат, няма как да бъдат приети от нашето общество на професионалистите по здравни грижи“, каза председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.

Тя заяви, че за съжаление последните 20 години проблемите на професионалистите по здрави грижи били определено пренебрегвани от всички управляващи. „Хората прегоряха и всъщност ние виждаме какво се случва сега”, заяви тя.

Д-р Асен Меджидиев, който е председател на Столична колегия на БЛС, обърна внимание, че в момента има обявена национална грипна епидемия, посочи действията свързани с противодействие на коронавирус, както и ангажираността на лекари, медицински сестри, за да помагат. „Пет човека излизат на улицата да представят една общност от сестри, която категорично мога да кажа, че те нямат тяхното представителство”, заяви той.

„Недопустими са проявите на тероризъм, с които започват да се поставят проблеми, които някой иска да решава. Казвам някой, защото 5 човека не представляват българското здравеопазване”, каза Андрей Марков от Българска болнична асоциация.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети