Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. КЕВР решава за цената на газа до 12 август

Общество

КЕВР решава за цената на газа до 12 август

КЕВР решава за цената на газа до 12 август - Tribune.bg
Снимка:

Ръководството на Комисията е поискало спешна среща със служебния министър на енергетиката

„Не по-късно от 12 август КЕВР ще обяви решението си за цената на природния газ“, това заяви пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов

Ръководството на Комисията е поискало спешна среща със служебния министър на енергетиката Росен Христов.

„Изключително тежката ситуация, свързана с високите цени, активира КЕВР да потърси нормативни промени, които да гарантират, че общественият доставчик „Булгаргаз”, на принципа на минимални разходи за доставка, ще осигури тези количества за регулирания пазар“, заяви Иванов.

Той обясни, че този пазар включва два сегмента: газоразпределителните дружества и топлофикациите – дружества, които имат лиценз за производство на топлинна енергия.

По думите му мерките, които се надяват да предприемат, както и надеждата да намалеят международните цени на газа, няма да позволят корекция в цената на топлинната енергия.

„В момента обаче има много сериозна разлика между прогнозната годишна пазарна цена, определена в решението на Комисията, която е 120 лв./мегаватчас и тази, която е в момента предложена в заявлението на „Булгаргаз”, която е 297 лв. за мегаватчас“, посочи Иванов.

Според него е необходимо да се търсят стъпки към сключване на дългосрочни договори за доставка на природен газ.

„Това би довело до стабилност, предвидимост и спокойствие както за бизнеса, така и за битовите потребители“, обясни председателят на КЕВР.

Иван Иванов прогнозира, че парното вероятно ще поскъпне през януари, а токът ще се задържи на сегашните си нива до следващото лято.

„Очевидно по-висока цена. 85 евро за мегаватчас беше цената към онзи момент – това беше преди няколко месеца, когато следих този процес, за природния газ, който се доставяше от „Газпром експорт“. Впоследствие беше доставено на цена от порядъка на 102 евро на мегаватчас“, алармира Иванов.

Булгаргаз: В ход е втората вълна на газовата криза, не затваряме страницата с Газпром

Председателят на КЕВР: Булгаргаз е закупил руски газ с посредник и ни го препродава с 20 евро по-скъпо

Иван Иванов определи изказването на Лена Бориславова, че ще купуваме драстично по-евтин газ като „заблуда на общественото мнение” и обяви, че би се радвал да се сбъдне, но не било възможно.

„Няма изобщо място в света, където една държава да си достави природен газ на цени 3-4 пъти по-ниски“, категоричен е шефът на енергийния регулатор.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати