Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Две комисии в НС ще разгледат предложението за F-16

Политика

Две комисии в НС ще разгледат предложението за F-16

Две комисии в НС ще разгледат предложението за F-16 - Tribune.bg
Снимка:

Заседанията им ще са закрити

Две комисии в парламента ще разгледат предложението за започване нa преговори със САЩ за закупуването на изтребители F-16. Заседанията на Комисията по отбрана и Комисията по бюджет и финанси ще бъдат закрити. Проекторешението е внесено в НС на 10 януари. 

Правителството предлага парламентът да му възложи да води преговори с Вашингтон за придобиване на нов тип боен самолет. Предлага се и екипът, който ще води преговорите, да се състои от 4-ма министри - на икономиката, на отбраната, на външните работи и на финансите. Премиерът ще следи организацията на преговорите при изготвяне на проекта за международен договор. 

От правителството вече коментираха, че основна цел при преговорите ще бъде намаляване на цената.

Решението да се поиска мандат за преговори със САЩ бе взето, след като комисия към военното министерство препоръча придобиването на F-16V Block, оборудван с последно поколение радар и въоръжение. Според експертите, преценявали офертите, този тип изтребител ще издигне на ново качествено ниво бойните способности на българската бойна авиация.

Въпреки становището на експертите обаче, президентът Румен Радев продължава да се противопоставя остро на избора и настоява за избора на шведските „Грипен“ – малко по-евтини, но и по-слабо функционални. БСП обявиха, че ще се противопоставят на F-16 при гласуването в парламента.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати