Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Зелена светлина“ за преговори със САЩ за F-16 от две парламентарни комисии

Политика

„Зелена светлина“ за преговори със САЩ за F-16 от две парламентарни комисии

Зелена светлина за преговори със САЩ за F-16 от две парламентарни комисии - Tribune.bg
Снимка:

Красимир Каракачанов: Няма опасност България да бъде осъдена

Комисиите по отбрана и бюджет и финанси на Народното събрание приеха предложението на кабинета за стартирането на преговори със САЩ за придобиване на изтребители F-16. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов благодари за подкрепата на депутатите.

„В началото започнахме по-бурно политически и на 20-тата минута нещата си дойдоха на мястото“, посочи министърът.

Каракачанов уточни, че нищо в предложението на кабинета не е редактирано, дори от опозицията не са излезли с такова искане. В гласуваното решение се дава възможност за отклонение в тавана на плащането до максималната стойност на офертата, която е направена към момента.

„От 1.8 млрд. лв. до направената оферта. Не съм сигурен дали мога да говоря в цифри. Под 300 млн. лв. е сумата на превишението. Отклонението може да е до тази сума, но според мен ще е по-малко“, заяви министърът на отбраната.

Подкрепа в комисията по отбрана предложението на кабинета е получило от двамата представители ДПС като единият от тях е бившият командир на ВВС ген. Симеон Симеонов, посочи Каракачанов.

Той очаква парламентарната група на ДПС да повтори гласуването на техните членове в комисията. Без изненади – БСП са гласували срещу предложението за преговори със САЩ за изтребителите F-16, а също така и „Воля“. Каракачанов не пропусна да се заяде с Веселин Марешки за това.

„БСП и онази другата партия дето все ѝ забравям името, още една партия имаше в парламента и аз все я бъркам с фирма“ , коментира министърът като отказа да спомене „Воля“.

Относно възможността за съдебни дела срещу България министърът на отбраната бе категоричен, че юристите в комисията по отбраната са изяснили, че според Директива 25 на Европейския парламент, военните договори не подлежат на такава процедура. Нито на съда в Люксембург, нито на съда в Хага, нито на Световната търговска организация.

„Няма опасност България да бъде осъдена. Дали ще обжалват, нямам такава информация. Всъщност процедурата е преговори между държави, а не между държавата и фирми. Ако има обжалване, то следва да е от някоя от държавите, а не от фирма“, подчерта Каракачанов.

Според него решението днес дава и  възможност да се търси опция за заем, ако е непреодолимо условието на американската страна да се плати еднократно, но това зависи от министерството на финансите.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети