Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Зелена светлина“ за преговори със САЩ за F-16 от две парламентарни комисии

Политика

„Зелена светлина“ за преговори със САЩ за F-16 от две парламентарни комисии

Снимка:

Красимир Каракачанов: Няма опасност България да бъде осъдена

Комисиите по отбрана и бюджет и финанси на Народното събрание приеха предложението на кабинета за стартирането на преговори със САЩ за придобиване на изтребители F-16. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов благодари за подкрепата на депутатите.

„В началото започнахме по-бурно политически и на 20-тата минута нещата си дойдоха на мястото“, посочи министърът.

Каракачанов уточни, че нищо в предложението на кабинета не е редактирано, дори от опозицията не са излезли с такова искане. В гласуваното решение се дава възможност за отклонение в тавана на плащането до максималната стойност на офертата, която е направена към момента.

„От 1.8 млрд. лв. до направената оферта. Не съм сигурен дали мога да говоря в цифри. Под 300 млн. лв. е сумата на превишението. Отклонението може да е до тази сума, но според мен ще е по-малко“, заяви министърът на отбраната.

Подкрепа в комисията по отбрана предложението на кабинета е получило от двамата представители ДПС като единият от тях е бившият командир на ВВС ген. Симеон Симеонов, посочи Каракачанов.

Той очаква парламентарната група на ДПС да повтори гласуването на техните членове в комисията. Без изненади – БСП са гласували срещу предложението за преговори със САЩ за изтребителите F-16, а също така и „Воля“. Каракачанов не пропусна да се заяде с Веселин Марешки за това.

„БСП и онази другата партия дето все ѝ забравям името, още една партия имаше в парламента и аз все я бъркам с фирма“ , коментира министърът като отказа да спомене „Воля“.

Относно възможността за съдебни дела срещу България министърът на отбраната бе категоричен, че юристите в комисията по отбраната са изяснили, че според Директива 25 на Европейския парламент, военните договори не подлежат на такава процедура. Нито на съда в Люксембург, нито на съда в Хага, нито на Световната търговска организация.

„Няма опасност България да бъде осъдена. Дали ще обжалват, нямам такава информация. Всъщност процедурата е преговори между държави, а не между държавата и фирми. Ако има обжалване, то следва да е от някоя от държавите, а не от фирма“, подчерта Каракачанов.

Според него решението днес дава и  възможност да се търси опция за заем, ако е непреодолимо условието на американската страна да се плати еднократно, но това зависи от министерството на финансите.

Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още