Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Скандалът „Банов“ – схемата на Ангел и Иво

Политика

Скандалът „Банов“ – схемата на Ангел и Иво

Скандалът Банов – схемата на Ангел и Иво - Tribune.bg
Снимка:

Шеф в министерството на образованието също бил заплашван, той обаче се оплакал в полицията

Мъжката партньорска двойка, атакувала със записи министъра на културата Боил Банов, стои в дъното на схема за усвояване на европейски средства, като се завземат входът и изходът, пише „24 часа“.

Единият партньор - Ангел Ангелов, е вътре в оперативната програма и набавя информация и записи на разговори, с които да се държат ключови фигури. Вторият - Иво Костов, пък играе с тази информация от страната на бизнеса, главно с консултантски фирми. И си осигурява допълнителен контрол през Съюза за стопанска инициатива.

Тази бизнесорганизация е създадена от Валентин Моллов, а после ръководена от Алексей Петров и членува в комитетите за наблюдение на оперативните програми.

Схемата е работила в Министерството на културата (МК). Там Ангелов е записвал разговорите си със свои колеги, с министъра Вежди Рашидов и с тогавашния му заместник Боил Банов.

„От 4 години ме изнудват да не наказвам фирми, защото са били на Ангел Ангелов, а той имал записи с мен”, разказва Банов.

В МК схемата започва през 2009 г., когато тогавашният министър Вежди Рашидов назначава Ангелов за шеф на европроектите, и е прекратена през април 2016 г., когато Ангелов е махнат. От есента на 2016 г. обаче продължава в оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж” на МОН, където Ангелов отива да работи.

През декември началникът на агенцията, управляваща програмата - Кирил Гератлиев, се усъмнил. На заседание на комитета за наблюдение, в което Иво Костов участва като представител на ССИ, той започна да вади информация за фирми бенефициенти, която е конфиденциална и я знае само Ангелов, разказва Гератлиев.

Неговата реакция била да започне да сваля служителя си от ръководството на проекти. Последвали заплахи и изнудване. „Каза ми, че щял да срине програмата и мен”, обясни Гератлиев. Когато това не помогнало, шефът на оперативната програма открил автомобила си със спукана гума. А няколко дни по-късно били нарязани и четирите гуми на колата.

Заради заплахите на Ангелов Гератлиев е подал жалба в полицията на 19 януари, а вчера следобед бе викан на разпит.

Възможно е схемата да е работила и в НАП, и агенцията за социално подпомагане, където Ангелов също е бил на работа като експерт по управлението на еврофондове.

Трудно е да се каже колко точно средства чрез „консултации” на европроекти и търговия с информация за проектите са успели да усвоят Ангел Ангелов и Иво Костов. Само за 2016 г. обаче една от фирмите на Костов – „Хари С Консулт 8”, има приходи от 153 хил. лв. от консултантска дейност.

Тази компания има интересна история. Основана е от Ангелов през 2002 г., когато той напуска работата си в Националната разузнавателна служба. През 2009 г. пък е прехвърлена на Иво Костов, защото Ангелов започва отново работа за държавата.

Връзката на двамата обаче е от няколко години преди това. Ангелов и Костов са заедно поне от 2004 г. Тогава те стават собственици на апартамент от 47 кв. м на столичната улица „Тунджа” 38, близо до Петте кьошета в центъра на града.

Двамата партньори по жилище и бизнес продължават с покупките на имоти. През 2005 г. закупуват и ателие на две нива от 100 кв. м на ул. „Вежен” 12А в елитния столичен кв. „Лозенец”. Следва покупка на апартамент от 84 кв. м на ул. „Дунав” 11 - отново в центъра на столицата, в близост до бул. „Дондуков”. Тази сделка е от 2007 г.

Последната засега покупка на елитен имот на двойката е от 2012 г. Ангелов и Костов добиват апартамент от 95 кв. м на бул. „Патриарх Евтимий” 20 - също централна топлокация в столицата.

През 2010 г. Ангелов и Костов се сдобиват и със селска къща в силистренското с. Ветрен. Имотът е с площ 1190 кв. м и на него има жилищна постройка. Тук обаче двойката закупува само 9/10 от имота, а последната десетинка е за Ивелина Сергеева. Дамата също се занимава с консултантски услуги и е собственичка на фирмата „Интегрирани решения”.

Изборът на Ветрен вероятно не е случаен. В селото на брега на Дунав имоти имат почти всички едри зърнопроизводители от областта. Иво Костов е роден в Силистра. Освен партньорството с Ангел Ангелов има и друг бизнес - собственик е на компания за производство на ориз и на редица медицински фирми. Той е лекар анестезиолог, бил е и шеф на болницата в града.

Консултантският бизнес на Иво Костов по европроекти започва още от 2000 г., става ясно от негово представяне в „Дневник”, публикувано през 2007 г. В началото на новия век докторът решил да скъса с медицината и се преместил в София, където оглавил дирекцията за европроектите на министерството на икономиката.

Според негови колеги от това време година по-късно е изгонен. Според разказа в „Дневник” обаче решил да спре да се бори с „вятърните мелници на дребното чиновничество” и се отдал на частен бизнес. Първият му консултантски проект бил да агитира общини за капково напояване.

Източник: „24 часа“


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати