Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. След провала на вота на недоверие: Служебен кабинет е невъзможен

Политика

След провала на вота на недоверие: Служебен кабинет е невъзможен

Снимка:

Различни варианти за кабинета преди предстоящия Коалиционен съвет

Заседание на Коалиционния съвет - в състав лидерите на ГЕРБ, ВМРО и НФСБ, ще се състои в четвъртък. За това съобщиха в свои изказвания различни представители на управляващите.

Коалиционните партньори трябва да обсъдят вариантите, които стоят пред тях до края на мандата, като се вземат предвид протестите.

Съветът заседава и в края на миналата седмица – непосредствено преди отпътуването на премиера Бойко Борисов за срещата на върха в Брюксел.

Борисов: България получава 29 млрд. евро от новия бюджет на ЕС

Тогава обаче беше взето решение да бъде изчакано гласуването на вота на недоверие към кабинета, иницииран от БСП.

Очаквано: Вотът на недоверие не мина

В публичното пространство се завъртяха няколко отделни варианта за съдбата на кабинета. Сред тях са смяна на отделни министри или дори нов премиер. По-слабо възможна опция е дори сформирането на нов кабинет в рамките на този парламент, въпреки че представители на властта категорично заявиха, че мандатът трябва да бъде завършен.

„Ще има промени, но какво ще се промени, бъдете любезни изчакайте няколко дни“, каза вицепремиерът Томислав Дончев пред журналистите след неуспешния вот. „Със сигурност ще бъдат обсъждани промените през следващите дни“, увери той.

Коалиционният съвет в четвъртък трябва да бъде много откровен и ясен. Трябва ясно да разпишем какво се случва конкретно в следващите 8 месеца – какво се случва септември, какво се случва декември и до края на мандата. Промени в кабинета ще има – какви, ще обсъждаме“. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Напълно невъзможен изглежда единствено вариантът президентът Румен Радев да бъде натоварен със задачата да сглобява служебен кабинет. Въпреки че в Президентството по всяка вероятност вече тече раздаване на министерски постове и има слухове за евентуални премиери, управляващите едва ли биха допуснали подобен развой.

На 30 юли президентът чака определение от Конституционния съд каква е дефиницията за „държавна измяна“ и може ли да бъде разследван действащ държавен глава. Двама негови подчинени вече са обект на проверки за търговия с влияние и разгласяване на държавна тайна. Дори при отрицателно становище на конституционните съдии обаче съмненията, че Радев е стоял зад действията на подчинените си, няма да бъдат изчистени. Просто разследването срещу него ще остане за следващата година.  

КС казва на 30 юли може ли да се разследва действащ президент


Коментари (6)

Ами протестите нали Борисов е най- големият демократ, под прозорците му свирят оставка, и то младите хора, както и в много градове в Европа. И какво е договорил - заеми, и само 7,7 безвъзмездна помощ, за разлика от Гърция и Румъния. Той не може да разбере и една дума, защото е неук.
21.07.2020 12:55 / Отговор
Тартаковер Доста вероятно е събитията да изпреварят евентуалните промени. Както и върховната наглост на Гешев да вижда държавна измяна в Президента, докато самия той извършва измяна към правото, отказвайки да се занимае с прекия бандитизъм и корупция при Боко, Горанов, Менда, Шехеразада...
Иначе ако чете коментарите, ето една идея. Държавата България се управлява от законно избрано правителство. Протестиращите искат да го свалят, да свалят и него от поста гл. прокурор. Следователно те извършват държавна измяна по всички линии и в най-чист вид !Веднага да арестува десетките хиляди по улиците и площадите.
21.07.2020 13:19 / Отговор
Хм... "Пенчо бре, чети! Пенчо не чете. Пенчо, работи! Пенчо пак не ще. ..."
"Спецпрокуратурата обискира офиси на фирма-доставчик на военновъздушните сили"
"Мутри, вън! Мутрьошки, вътре!"
21.07.2020 14:16
кесо Абе, Румбата им показва юмручета, а тия пък му показаха кукиш. Лошо, Румба, лошо!
21.07.2020 13:45 / Отговор
Аз Ти явно си недоучен или правен в грешната дупка-помоща се дава и отпуска на база население на страната. Ние сме 7 милиона. Толкова!
Не словоблудствайте без да разбирате материята!
21.07.2020 14:20 / Отговор
Дават се заеми, и само 7,7 грантове. И то при изпълнения на много условия и критерии.
21.07.2020 15:52

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още