Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Шефът на ОЛАФ: Манипулирането на общественa поръчка е класически случай на измама

Закон и ред

Шефът на ОЛАФ: Манипулирането на общественa поръчка е класически случай на измама

Снимка:

Генералният директор на ОЛАФ Виле Итала даде подробности за нарушенията в обществена поръчка за високопроходими автомобили за полицията.

„За да се справи българското Министерство на вътрешните работи с миграционния натиск, Европейската комисия се е съгласила министерството да се възползва от европейско финансиране, за да закупи 350 автомобила за всякакви терени, които да бъдат използвани от полицията за охрана на границите“, разказва Итала пред БНТ.

Разследването на ОЛАФ е проведено в периода юли 2018 г. - декември 2020 г. То доказва, че министерството е използвало евросредствата, за да закупи 219 SUV, повечето от които са произведени през 2013 г. и 2014 г. и няколко години са били на склад.

„Не всички от тези автомобили могат да се използват за охрана на граници в насечен терен, без проходими пътища, каквито са изискванията“, разясни Итала.

Той коментира, че парите трябва да бъдат върнати.

„Всичко това означава, че парите - близо 6 млн. евро, не са похарчени целево и трябва да бъдат върнати. Манипулирането на обществени поръчки е класически случай на измама, каквито често виждаме в ОЛАФ. Още по-тревожно е, че такава обществено значима институция като полицията е била жертва на такъв тип действия“, каза шефът на антикорупционната институция.

Итала призова прокуратурата ни да започне разследване за злоупотреба с власт в полза на трета страна (бел. ред. – такава вече е започната).

„Настоятелно призовавам българската прокуратура да обърне внимание на нашите препоръки за започването разследване за злоупотреба с власт в полза на трета страна. Това е ясен сигнал от наша страна, че никой не е над закона и ОЛАФ, заедно със своите партньори в Европа, ще работи неуморно, за да защитава парите на европейските данъкоплатци“, каза още Итала.  


Коментари (10)

кесо Айдеее и тоя като Лаура Кьовеши се оказа "гербажийски провокатор", който иска да омаскари Румбата по "заръка" на Борисов. "Гербаджийските провокатори" плъзнали навсякъде бре! Граждани, проверявайте под леглата си да не би и там да са се скрили "агенти" на Борисов.
03.02.2021 10:57 / Отговор
ivo aide 'keso' priberi si rumBata v kashti togava!
03.02.2021 12:00
Ха ха, Радев упорито се пържи на бавен огън! Сега и да размахва юмрук, няма кой да му помогне! Бил е в армията и го знае правилото ..."когато врагът ти го вкара не шавай, защото му доставяш кеф"!
Явно има причина Корнела да се спотайва! Отсега залагам че Зарковчето ще и бъде "фаворит" ...нагъл ,мазен и безкрупулен кариерист!
03.02.2021 11:33 / Отговор
БИЙ СВИНЯТА ПО ГЛАВАТА................ БИЙ!........... БИЙ!.............. БИЙ!......................................... ТОВА ЗАСЛУЖАВА КОМУНИСТИЧЕСКАТА БАНДА ОКОЛО КОРУМПИРАНИЯТ ПРЕЗИДЕНТ РУМЕН РАДЕВ.........
ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПРОКУРОРИ ЩЕ ГИ ПОСТАВЯТ В ЪГЪЛА...........
ОСТАВКА!
НЕЗАБАВНО!
ВРЪЩАНЕ НА ОТКРАДНАТИТЕ ПАРИ............
03.02.2021 14:23
Тартаковер Има две хубави поговорки(не знам дали са български), но са доказани. Първата е "Който гроб копае другиму, сам пада в него".
Втората- "Който се смее последен, се смее най-добре".
Хайде да изчакаме проверките, да не бързаме с тържествуващи заключения. Защото виновни безспорно има, но от двете страни се чуха абсолютно противоположни версии за вината.
03.02.2021 11:48 / Отговор
Тартаковер Иначе от ГЕРБ искат да съчетаят двете поговорки в една, която да звучи така : "Който гроб копае другиму, се смее най-добре", ама не знам дали ще им се получи..!??
03.02.2021 11:51
Таракане, ...пак не си разбрал! За да дойдат до тук доказателствата от ОЛАФ, проверката вече е направена! Там не се занимават със фишеци и слухове! Просто са прехвърлили на нашата Прокуратура да си свърши своята работа, и то при положение че всичко ще бъде под надзора на Европейската прокуратура! Това не ти в делото Николов-Стойков, при което в Германия отдавна си излежаха присъдите,а нашите се оказаха невинни душички! А ти си чакай да броиш пилци наесен...
03.02.2021 12:01
Б Таратор нали си знаеш,че си айрян без мляко.
03.02.2021 12:03 / Отговор
Питанка в България имаме ли прокуратура? Това е бухалката на Пеевски с един необразован каскет. И нали поръчката е минала през съд? Защо не кажат имената на служителите в МВР, финализирали договора при кабинета на Боцето 3.
03.02.2021 13:39 / Отговор
. . . Ей това е комунето, ти му разправяш че са променили условията на търга, той продължава да лъже на умирачка! Па който се хване, хване, важното е да се лъже! Все друг трябва да им бърше лай'ната!
03.02.2021 18:44

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още