Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Нина и Иво Петрови ни показват радостта от живота с изложбата „Посока“ в Арт галерия „Нюанс“

Мултимедия

Нина и Иво Петрови ни показват радостта от живота с изложбата „Посока“ в Арт галерия „Нюанс“

И двамата търсим естетиката, хубавата страна на живота, положителното послание, споделят художниците

Арт галерия „Нюанс“ ни разкрива света на двама изключително талантливи художници и слънчеви личности чрез изложбата живопис „Посока“. Срещаме се с Нина и Иво Петрови в тяхното уютно общо ателие. Още с прекрачването на прага човек усеща една необикновена атмосфера, одухотвореност, радост и гостоприемство. И така както усмивките им озаряват пространството, техните картини създават невероятно настроение и са своеобразен празник за душата. Партньори в живота вече 33 години двамата някак съвсем естествено съумяват да пренесат своята безгранична любов и в изкуството. И макар че се оглеждат в различни посоки на вдъхновение и всеки от тях има своя специфичен стил, на финала те винаги успяват да изградят едно хармонично цяло по забележителен начин. Това е видно и от настоящата им изложба.

А в каква „Посока“ ни отвежда тя?

„Път, движение на някъде, нещо ново, което сигурно трябва да предприемем или друго, което да променим, за да вървим напред, това е идеята, която сме вложили. Защото застоят на едно място, рутината не водят към развитие“. Това споделя за Tribune Иво Петров.

В произведенията на Нина и Иво звучат разностранни стилове, всеки един от двамата се отличава със силно изразен индивидуален почерк.

Нина определя стила си като ретро поп арт и намира най-голямо вдъхновение в постерите от 20-те години, а напоследък и във фотографията от 50-те и 60-те години, и така създава една своеобразна ретро атмосфера.

Иво, от своя страна, работи в сферата на фигуралната живопис и е силно повлиян от сецесиона. По думите на художника в картините му се усеща влиянието на известната художничка от 30-те години на миналия век Тамара де Лемпицка, както и вплитането на различни орнаменти в сюжета, характерни за архитектурата на Гауди.

„Стилово сме различни. Имаше един период, в който вдъхновението ни съвпадаше. При мен обаче с годините се получи малко по-различно развитие и от този „Арт деко“ стил вече преминавам към съвсем други неща. Вдъхновяват ме плакати, кино и т.н. Отново в стил „винтидж“, но в един по-късен период – 50-те, 60-те, 70-те години, даже някои от работите ми са отражение на 80-те. Може би там е разликата между нас, защото моите произведения не са толкова разказвателни, и като плакатите с малко казват много, докато неговите са изпълнени със страшно много фигури и наистина разказват цели истории. Аз целенасочено работя върху това да покажа състоянието на самия типаж в една композиция. А състоянието, което излъчва фигурата, дава насоки на разсъждение, отправна точка. По някакъв начин стилово моите картини започнаха да се доближават към Поп Арта, някакъв особен мой стил на Поп Арт“, разкрива Нина Петрова.

Арт галерия „Нюанс“ Арт галерия „Нюанс“

Арт галерия „Нюанс“ Арт галерия „Нюанс“

Тя признава, че двамата с Иво имат и коренно различна техника на рисуване.

„Имаме огромна разлика и тя с годините става все по-осезаема“, категорична е художничката.

„Аз като мъж се развивам по-бавно. Жените винаги се развиват по-бързо“, добавя Иво Петров.

Изумително е, че колкото и контрастни и ярки да са техните изразни средства като творци, съвместните им изложби създават едно цялостно усещане у зрителя за изграждане на обща рамка, сякаш произведенията им си говорят помежду си.

„Получава се, но не го търсим умишлено“, казва Иво.

„Може би, защото работим заедно и някак си нещата се наслагват“, допълва го Нина.

Със своите картини артистичният дует ни потапя в сюжети и случки от онова минало, изпълнено с утопични надежди за бъдещето, дори леко наивен оптимизъм и свят, в който културата, изкуството, джазът, естетиката и безгрижието са част от ежедневието на всеки един човек.

Арт галерия „Нюанс“ Арт галерия „Нюанс“

Изкуството им е зареждащо, изпълнено с красота и жажда за живот. Тази жизнерадост, свобода и позитивизъм, които излъчват картините им, няма как да не се предадат и на публиката. Иво и Нина ни пренасят в друга реалност и ни карат да усетим радостта от живота, да видим света в неговата най-хубава светлина, нещо, което е толкова ценно именно днес!

„И двамата търсим естетиката, търсим хубавата страна на живота. Не че сме полудели егоцентрици, които държат на лукса“, споделя Иво.

„В основата е положителното послание. Въпреки че в работите ни има много други детайли, които могат да излъчват други състояния“, казва от своя страна Нина.

Художниците отбелязват, че образите, които присъстват в техните творби не са идеализирани.

„Всеки от нас има своя характер. Аз рисувам известни личности от различни епохи, като за тази цел използвам както ретро, така и съвременни снимки, които са много подходящи като ракурс и състояние. Защото честно да си призная няма как да намеря такива модели. Много популярни хора намират място в моите картини. Често ги изобразявам гротескно, но на мен така ми харесва, забавлявам се. Явно и на хората им харесва“, смее се Иво.

„Не сме от тези, които искат да поучават хората. Но ако поне малко сме ги докоснали и те се чувстват приятно, ще бъдем щастливи“, казва още силната половинка от артистичния тандем.

 

Арт галерия „Нюанс“ Арт галерия „Нюанс“

Нина и Иво са съученици в приложното училище в Трявна, а след това състуденти в художествения факултет на Великотърновския университет. Те са семейство и същевременно творческо дуо. През годините имат реализирани изложби в Барселона, Париж, Москва, Виена, Истанбул, Тулуза, Лил, Хага, Амстердам, Страсбург и Люксембург.

Арт галерия „Нюанс“ Арт галерия „Нюанс“

Иво и Нина Петрови са неразделни и може би това е разковничето да вървят смело напред в брака и изкуството. Те с лекота минават през всяко едно от предизвикателствата на живота, както в личен, така и в професионален план.

За това как съчетават работа и семейно огнище, как успяват да намерят баланса в отношенията си и съответно да подклаждат любовта си толкова дълги години, любовта която ги обединява и в изкуството, те разказват следното:

„Това не е много нормално сигурно“, смеят се.

„Не винаги е било лесно и то не толкова в работата, колкото в живота. В началото ни беше изключително трудно. Всичко сме преживели!“, споделят те.

На въпрос кой от двамата е двигателят, Нина отговаря така:

„Творчески определено Иво е двигателят. Той не е спирал да бъде оптимист във всяко едно отношение, благодарение на което се случиха толкова много положителни неща в професионалния ни път досега и минахме успешно през толкова много предизвикателства. В началото наистина беше страшно трудно. Години наред се борехме за това да се докажем, и то не в България. У нас сме правили няколко изложби през 90-те години в галерия „Витоша“, най-ненормалните години. А през последните 10 години имаме изложби единствено и само в Арт галерия „Нюанс“. Тази всъщност ни е втората. Това е най-добрата галерия в София и в България в момента. Имаме много добри отношения с тях и винаги сме готови да реализираме заедно експозиции. Основно работата ни е в чужбина. Бих казала, че тук почти никъде не могат да се намерят наши работи, освен ако човек не се свърже с нас. За да се реализираме в чужбина, основно Иво е бил двигателят. Той е виновникът за това да не се откажем, а да продължим да се развиваме и доказваме таланта си. В чужбина е „хладно“ и е изключително трудно да се наложиш, въобще да те видят, особено при наличието на толкова много колеги. Но с упоритост и твърдоглавие успяхме за извоюваме своето място“.

„Трудно е поради простата причина, че сме българи! Хората, в която и да е страна, винаги предпочитат своите художници и това е нормално“,  подчертава Иво.

След изложбата „Посока“ в Арт галерия „Нюанс“ Нина и Иво имат предстоящи изяви в Париж, Виена и Истанбул.

Арт галерия „Нюанс“ Арт галерия „Нюанс“

А какво си пожелават и за какво мечтаят?

„Здраве за най-близките ни и за всички хора, разбира се, и да настъпи някакво спокойствие поне за едно 50 години напред“, смеят се двамата.

Те разказват и как им се е отразила пандемията от COVID-19 и войната в Украйна.

„Изкуството е спасение. Действително имаше моменти, в които ни беше трудно да се настроим на творческа вълна, защото все пак се изисква някакво спокойствие. Но пък от друга страна именно изкуството те спасява, особено, когато е положително. Изключваш се от другата реалност и се радваш на това, което създаваш. А и нямаш вариант да спреш, рисуването е като дишането“, споделят още Иво и Нина Петрови.

Арт галерия „Нюанс“ Арт галерия „Нюанс“

Изложбата „Посока“ може да бъде видяна до 19 юни в Арт галерия „Нюанс“ в столицата на ул. Иван Денкоглу No 42.


Нина Петрова

Родена на 13.03.1973 г. в Габрово. Завършва Художествената гимназия за приложни изкуства в Трявна със специалност „Дърворезба“, а през 1998 г. се дипломира със специалност „Живопис“ във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Нина Петрова работи в сферата на фигуралната живопис, като проявява подчертано предпочитание към миниатюрата и малкия формат. Характерни за нейния стил са хиперреалистичното изобразяванe и едноцветното рисуване, целящи да създадат ретроатмосфера. Картините ѝ излъчват носталгия по епохата на ар-деко и двайсетте години на миналия век.

 

Иво Петров

Роден на 31 май 1971 г. в Плевен. През 1990 г. завършва Училището за приложни изкуства в Трявна, а след това специалност Живопис във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Иво Петров работи в сферата на фигуралната живопис. Силно повлиян e от стила сецесион, характерен за началото на 20-и век.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати