Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Галерия „Финес“ с изложба, посветена на 130-годишнината от рождението на Чудомир

Мултимедия

Галерия „Финес“ с изложба, посветена на 130-годишнината от рождението на Чудомир

На 11 февруари художници, артисти, галеристи, журналисти и любители на изкуството се събраха заедно да отпразнуват 24-тия рожден ден на столичната галерия „Финес“ с изложбата „Нашенци“. Посветена и на още едно важно събитие – 130 години от рождението на големия наш писател, художник и хуморист Димитър Чорбаджийски /1890-1967/ – Чудомир, тя ни кара да се върнем в едно друго, по-различно и вече отминало време и да се докоснем до някогашния българин, заедно с неговите трепети, радости и неволи.

Специален гост на откриването бе и самата Царицата на смеха – актрисата Татяна Лолова, която ден преди това отпразнува 86-и рожден. Тя прочете няколко откъса от хумористичните разкази на Чудомир. Литература, изобразително изкуство и театър отново преплетоха своите нишки, за да влязат в прочувствен, топъл и жизнерадостен диалог за изкуствата под покрова на обединяващия „Финес“ на галерията.

„Неусетно минават годините, мина още една, и ние отново имаме рожден ден в галерия „Финес“ – правим вече 24 години! Наистина един доста дълъг срок, в който сме набрали достатъчно скорост, достатъчно рутина и както винаги, по традиция, на нашите рождени дни се опитваме да ви провокираме с нещо, да ви изненадаме. Обикновено правим некомерсиални изложби, които да провокират у вас знанията за изобразителното изкуство, сетивата, удоволствието от прекрасните изложби, които ви показваме. Знаете, че с годините минаха много такива изложби – изложба „Голо тяло“, изложба „Портретът“, изложба „Натюрмортът“... Направихме една изложба на Донка Константинова – малко позната авторка на софийската публика, съвместно с Градската галерия „Димитър Добрович“ в град Сливен. Опитваме се, разбира се, да работим с музеи и галерии от страната, опитваме се да представяме автори, които не са толкова познати на софийската публика, автори, които са безкрайно талантливи, но живеят и творят в други градове на страната, които живеят и творят в чужбина. Изобщо, опитваме се за тези 24 години винаги да представяме интересното, таланта и нивото на българските художници, което е безкрайно високо.“, обяснява Мариела Табакова, дългогодишна собственичка на галерията.

Продължаваща тази дълголетна традиция, настоящата експозицията всъщност е подготвена като пътуваща изложба и представлява възстановка на последната самостоятелна изложба, която Чудомир сам е подредил. Пътувала вече в Брюксел, в Москва, Будапеща, Братислава и Анкара и навсякъде пожъна невероятен успех. Днес същата е и в София, благодарение на галерия “Финес” и Литературно-художествен музей “Чудомир” в гр. Казанлък. В нея са включени 63 работи – акварели, които, обхващат голям период между 1927 до 1965 г. и представляват една цялостна ретроспекция на творчество на художника през неговите собствени очи.

„Това прави тази експозиция още по-ценна, защото явно всички тези работи са били достатъчно ценни според самия автор и достатъчно важни, за да определят пътя на неговото развитие“, коментира още Мариела Табакова.

Ясно доловимо още в самото заглавие, изложбата разкрива чрез четката на Чудомир темите застъпени и в майсторските му слова. Земни, самобитни, живи, нашенците вълнуват авторовото съзнание непрекъснато и задвижени от неговия безспирен и неизтощим хуманизъм, както чрез перото, така с и боите му, те се превръщат основен проблем на цялостния труд на художника-народопсихолог.

„Това е една колекция, подбрана от самия художнник, която представлява един своеобразен визуален паралел на това, което той е писал и сътворил в областта на художественото слово. Разбира се, между двете негови творчески изяви, едната – разказите, другата – картините, имат много общи неща, но заедно с това, самите произведения, които виждаме, не могат да бъдат възприети като някакви илюстрации към неговите разкази. Те си имат своя собствена пълнота и жизненост, свой собствен живот, макар че могат да се набележат много пресечни точки между словото и визуалният образ“, коментира и проф. Чавдар Попов.

Така, винаги търсещ българското и общочовешкото, Чудомир убедително успява да покаже истинския българин. Ефирността на образите му позволяват да ги възприемем в тяхната абсолютно непосредствена сетивна даденост. Гостите на галерията наблюдават картините и наистина вярват на художника, сакаш нашенците са излезли от рамките и са завладели цялото пространство на галерията. Зрителят може да ги пипне, да ги усети, да си поговори с тях. Пренася се в друго време и на друго място…

„На мен ми е трудно да кажа в кое е по-добър – дали като писател, дали като художник... Една невероятна личност, един невероятен интелектуалец, български краевед, който е оставил в наследство прекрасни творби и по отношение на литературата, и по отношение на изобразителното изкуство! И за това си мислех, че е редно да почетем годишнината на този голям българин, на Чудомир“, добавя Мариела Табакова.

Разговор на Tribune.bg с нея по случай 24-годишнината на галерията вижте тук:

Тятана Лолова и Мариела Табакова на откриването на изложбата

Може да се запознаете отблизо с Чудомировите „Нашенци“ и вие в галерия „Финес“  в столицата на "Христо Белчев" 17 до 4-ти март.

Tribune.bg поздравява галерията за нейния рожден ден и пожелава успех на изложбата!  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още