Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. „Герои на новото време“: Политикът, който оглави партията на Костов

Мнения

„Герои на новото време“: Политикът, който оглави партията на Костов

Герои на новото време: Политикът, който оглави партията на Костов - Tribune.bg
Снимка:

Радан Кънев е български юрист, политик и блогър. Роден е на 30 септември 1975 г. в гр. София, правнук на политика и юрист Никола Кънев.

Завършва столичната френска гимназия и право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

От 1994 г. до 1998 г. е председател на Българския младежки червен кръст/БЧК/, където се запознава с жена си Деница. Двамата имат син Борис.

От 2002 г. до 2005 г. работи като адвокат. От 2005 г. е съдружник в адвокатска кантора.

Радан Кънев често се шегува, че е блогър от 2006 г., а политик от 2007 г.

Съпругата му Деница са занимава с младежка дейност и бедствия в БЧК. Поради честите ѝ отсъствия Радан Кънев поема често грижите за сина им Борис. Готви много добре и има готварски блог „Кухнята на хобита“. Общо политикът е автор на седем блога, между които и „Записки на реформиста“.

„Аз съм човек на интернет и социалните мрежи“, твърди за себе си бъдещият политик.

Радан Кънев е сред учредителите на партия „Демократи за силна България“ /2004 г./ и неин симпатизант. Вероятно юристът настоява, че началото на политическата му кариера е  2007 г., защото тогава става член на ДСБ. На 23 юни 2013 г. е избран от Националното събрание на ДСБ за председател на партията. Относно политическата си кариера е сигурен в едно.

„Много искам политическата ми кариера да не се отрази на детето, нито на мен“, споделя Кънев.

След като оглавява ДСБ, започват подмятания, че той е поставен от предишния лидер.

„Вслушвам се в страшно много съвети и никак не се срамувам да ми дават акъл. А що се отнася до ключовото влияние на Иван Костов върху мен, мисля, че вече всички, дори тези, които най-често го използват, знаят, че това е просто форма на медийна атака“, отговаря Кънев.

Съпартийците му го приемат като „човек на последователните стъпки“, защото е тръгнал от симпатизант на ДСБ, после - член, заместник-председател и накрая е оглавил партията.

„Никой не е отварял вратите пред мен. Целият път от симпатизант до председател на ДСБ и един от лидерите на Реформаторския блок /РБ/, и новото мнозинство в парламента, съм извървял сам“, твърди Кънев.

За РБ политикът е „човекът, който прави мнозинства“.

„Ако не можеш да правиш мнозинства, ти не можеш да решаваш проблеми“, уточнява този факт Радан Кънев.

В качеството си на председател на ДСБ Радан Кънев подписва учредителното споразумение за създаване на Реформаторския блок /РБ/ през декември 2013 г.

След това развива особено активна дейност в 43-то Народно събрание.

Избран от Варна за народен представител, Радан Кънев е съпредседател на групата на РБ. Освен това е заместник - председател на Комисия по труда, социалната и демографската политика /27.11.2014 - 26.01.2017/,  член на Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика /28.11.2014 - 26.01.2017/.

„Блокът показва, че няма да е украшение в 43-тия парламент. Противници и опоненти наистина бяха повярвали, че ние сме бутиков проект“, настоява Радан Кънев.

През декември 2015 г. сваля доверието си за управляващото мнозинство в Народното събрание, заради правосъдната реформа.

Радан Кънев е начело на ДСБ до 2017 г., когато председател на партията става ген. Атанас Атанасов.

В момента политическата му кариера продължава в Брюксел. Радан Кънев е избран е за член на Европейския парламент /ЕП/ на 26 май 2019. Като евродепутат Радан Кънев е част от групата на Европейската народна партия и участва в работата на Комисията по заетост и социални въпроси, Комисията по петиции и е заместник-член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в ЕП.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати