Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. „Герои на новото време“: Премиерът от Тройната коалиция, който оглави социалистите в Европа

Мнения

„Герои на новото време“: Премиерът от Тройната коалиция, който оглави социалистите в Европа

Снимка:

Сергей Дмитриевич Станишев е български политик, последователно председател на Висшия съвет на Българската социалистическа партия /БСП/, министър-председател на България и президент на Партията на европейските социалисти /ПЕС/.

Той е роден на 5 май 1966 г. в град Херсон, Украйна. Син е на българина от Македония Димитър Станишев, който впоследствие като секретар на ЦК на БКП отговаря за международните връзки на партията. Майката на бъдещия политик е Дина Станишева, професор от Факултета по славянски филологии на Софийския университет. По-големият му брат е  проф. д-р архитект Георгий Станишев.

Сергей Станишев е гражданин на Съветския съюз по рождение. През 1996 г. след разпада на съюза той се отказва от руския си паспорт и придобива българско гражданство.

Средното си образование завършва в 35 СОУ „Добри Войников“ в София. Дипломира се в Историческия факултет на Московския държавен университет, а през 1994 г. в същия университет защитава дисертация за научна степен кандидат на науките на тема „Система на служебното повишение на висшите граждански чинове в Русия и нейната еволюция във втората половина на XIX век“. През 1998 г. специализира политически науки в Московската школа за политически изследвания, а в периода 1999 – 2000 г. – по международни отношения в Лондонското училище по икономика и политически науки, където защитава научно изследване на тема „Съвременната външна политика на Русия“.

От 1994 до 1995 г. политикът работи като журналист на свободна практика и е автор на над 50 публикации на външнополитическа тематика в български и чуждестранни издания.

През 1995 г. Станишев е назначен за главен експерт в отдел „Външна политика и международна дейност“ на Висшия съвет /ВС/ на Българската социалистическа партия, а от 1996 до 2001 г. е завеждащ отдела.

Професионалната политическа кариера на бъдещия лидер на Левицата у нас започва през 2000 г., когато през май е избран за член на ВС на БСП. През юни 2001 г. Сергей Станишев се заклева като народен представител от 19-ти Русенски многомандатен избирателен район, а по-късно през декември 2001 г. е избран за председател на ВС на БСП и на парламентарната група /ПГ/ на „Коалиция за България“ /КБ/.

През юни 2005 г. лидерът на социалистите отново е избран за депутат, този път от 2-ри Бургаски МИР, оглавява парламентарната група на КБ в 40-то НС до избирането му за премиер.

2005 г. е ключова за израстването на Станишев на политическата сцена у нас. През тази година той оглавява БСП и остава на този пост до 2014 г. Лидерът на Столетницата председателства още ПГ на КБ в 41-то и 42-то НС.

Сергей Станишев става 49-тия министър-председател на България в правителството на Коалиция за България, НДСВ и ДПС /Тройната коалиция/ на 16 август 2005 г. с гласовете на 168 народни представители, 67 са „против“, а нито един депутат не гласува „въздържал се“. Официално встъпва в длъжност на 17 август 2005 г.

На 1 януари 2007 г., по време на неговия мандат, Европейският съюз приема България за свой член, след като няколко предишни правителства подготвят членството на страната в Съюза.

Тройната коалиция въвежда и най-ниския плосък данък в ЕС – 10%, с което цели да се стимулира бизнес-активността. Този данък е в сила и до днес. 

На 23 юли 2008 г. обаче Европейската комисия спира междинните плащания по фонд „Пътища“ заради подозрения в конфликт на интереси и неспособност на властите у нас за борба с корупцията. Опозицията начело с ДСБ, СДС и ГЕРБ стартира подписка за оставка на правителството, на която са събрани над 1 милион подписа. Министър-председателят Сергей Станишев, обаче я приема с думите: „Здравейте, циркаджии“. Според него подписката е фалшифицирана, тъй като се повтарят имена и подписи.

В края на 2008 г. и началото на 2009 г. страната е обхваната от масови протести и вълнения на гражданите. Пред парламента и в други градове на страната се стига до сблъсъци с органите на реда. Въпреки продължаващите с месеци протести и блокада на парламента, Станишев не подава оставка.

По това време неговото име, както и на приятелката му Моника Йосифова, е замесено в скандал с лобиста от Австрия Петер Хохегер заради пари, получени за PR кампания за България при управлението на правителството на Тройната коалиция (2005 – 2009). По-късно Хохегер е осъден на две години и половина затвор от районният съд във Виена.

Непоследователното управление на кабинета на Станишев и изтичащата информация за корупция във властта водят до тежка загуба за БСП на парламентарните избори през 2009 г. и тя минава в опозиция. Министри от следващия кабинет на Бойко Борисов предават на прокуратурата редица данни за злоупотреба с държавни и европейски средства на министри от кабинета на Станишев. Част от сигналите стигат до дела в съда, но така и не са намерени достатъчно доказателства за осъдителни присъди. Въпреки тежката загуба на изборите и последвалите партийни скандали Станишев отказва да подаде оставка и остава начело на БСП.

След изборите през 2009 г. Станишев става депутат в 42-ото Народно събрание.

Между 2002 г. и 2009г. социалистът заема важно място и на международната политическа сцена като става член на председателството на Партията на европейските социалисти. След като предишният лидер Паул Расмусен се оттегля по здравословни причини през ноември 2011, Станишев е избран за временен председател. На 29 септември 2012 г. българският политик вече е избран за президент на ПЕС и е преизбран на поста през 2015 г. На 19 март 2012 г. лидерът на БСП Сергей Станишев коментира процеса на вземане на решения в ЕС.

„Ние не можем като барон Мюнхаузен да се извадим от блатото на кризата, хващайки се за собствената коса“.

На 19 май 2013 г. Сергей Станишев сключва брак с Моника Йосифова. Понастоящем двамата имат две деца.

На изборите за Европейски парламент през май 2014 г. Станишев е избран за евродепутат. През юли 2014 г. политикът обявява, че ще напусне лидерския пост в БСП, след като го е заемал в продължение на 13 години, за да заеме място в Европарламента.

В момента той отново е евродепутат, въпреки че Корнелия Нинова и приближените ѝ опитаха да го изхвърлят от листите на партията през 2019 г. 

В спора за или против Истанбулската конвенция през 2018 г. Станишев е един от политиците с най-активна кампания в подкрепа на документа.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема