Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. На почивка в Турция: Кушадасъ и Памуккале

Общество

На почивка в Турция: Кушадасъ и Памуккале

Снимка:

Искате да съчетаете плажния отдих, събирането на тен и горещото слънце с културен туризъм и красива тропическа природа? Турската Ривиера е перфектното място за вас! Кушадасъ е една от най-привлекателните дестинации за лятото в близката ни съседка, където ще намерите дългоочакваната релаксация сред безкрайни златисти пясъци, наситено сини води и галещо егейско слънце!

Ще имате и възможността да се насладите на вълнуващи подводни преживявания, като откриете тайните на гмуркането, или пък да се повеселите с незабравимо приключение в два от най-големите аквапаркове в Турция! Всичко това ще може да комбинирате по невероятен начин и с пътуване до уникалния природен феномен Памуккале, който всъщност е дал и името му – „Замък от памук“. В близост до Кушадасъ е разположено и едно от седемте чудеса на Древния свят – храмът на Артемида в Ефес, а до Памуккале – древният град Хиераполис. Предложенията на тези две прекрасни райски кътчета не са малко, затова изберете отрано своя пакет от Tez Tour България и не ги изпускайте!

pixabaypixabay

КЪДЕ СЕ НАМИРАТ?

Кушадасъ е една от най-посещаваните от туристите дестинации през лятото – както от чужденци, така и от турци. Напоследък се е превърнало и в любимо място за почивка и на българите. Намира се в Западна Анадола, на бреговете на Егейско море, във вилает Айдън. Отдалечен е на 90 км от третия по големина град в Турция – Измир и е на около 200 км от Памуккале. Въпреки че не е особено близо, задължително трябва да посетите и Памуккале, просто защото никъде другаде няма да видите такова невъобразимо чудо на природата! А освен извисяващите се на хълма горещи басейни и бели тераси на „Памуковия замък“, под тях се намира и малкото и не чак толкова известно градче със същото име, където също може да отседнете.

МАЛКО ПОВЕЧЕ ЗА КУШАДАСЪ, ГРАДЪТ С МНОГОТО ИМЕНА

Както повечето места в днешна Турция, така и този регион е заселен от дълбока древност. Местността е била средище за изкуство и култура от край време. Смята се, че е основана от прединдоевропейския народ на лелегите през 3000 г. пр.н.е. и оттогава е населявана от множество и най-различни цивилизации. Тук през 11-ти век пр.н.е се установяват еолийците, а през 9-ти – йонийците, които изграждат крайбрежна колония, състояща се от 12 селища, включително и Кушадасъ. От 7-ми век пр.н.е крайбрежието започва да се управлява от лидийците, от 546 – от персите, а през 334 попада под властта на Александър Велики, който завладява цяла Анатолия.

pixabaypixabay

През 2-ри век местността е завладяна и от Римската империя, която през годините на ранното християнство, прави крайбрежието провинциална столица. Според католическата традиция Дева Мария и Йоан Богослов идват да живеят в този район, който по това време започва да се нарича Аниа. През византийския период пък носи името Неаполис.

По време на Средновековието Кушадасъ се развива като пристанище, използвано от пирати. По-късно търговци от Венеция и Генуа започват да установяват контрол върху крайбрежието, като основават ново пристанище и му дават името „Scala Nova”, което значи именно това. Центърът постепенно се измества от хълмистите райони към брега и градът процъфтява като търговско средище. Именно тогава венецианците построяват крепостта Качюкуда Калеси на малкия остров до Кушадасъ, който е свързан с града чрез мост.

След 1413 г. градът започва да се управлява от Османската империя. В този период островната крепост прераства в дворец, който през 1843 г. е препостроен и разширен, превръщайки се в опорен център на града. Всъщност днешното име на града, Кушадасъ, е свързано именно с него. Идва от турските думи kuş (птица) и ada (остров) и буквално се превежда като Птичият остров. Това е така, защото споменатото вече малко островче много прилича на птича глава. Днес местните наричат града с много любов дори и само Ада.

pixabaypixabay

КАКВО ДА ВИДИМ В КУШАДАСЪ И ОКОЛНОСТИТЕ?

В Кушадасъ и околностите ще останете истински очаровани от цветното разнообразие, което дестинацията предлага. На всяка крачка туристът се докосва все повече и повече до историята и някогашното величие на отминалите цивилизации, а красивата природа и омайните плажове не спират да го придърпват към себе си.

Но не се безпокойте! Ще имате време за всичко – Кушадасъ е перфектното място за тази комбинация.

ДРЕВНИЯТ ГРАД ЕФЕС И ХРАМЪТ НА АРТЕМИДА:

pixabaypixabay

Наред с Памуккале, екскурзията до древния град Ефес е сред най-популярните. Разположен само на 18 км от Кушадасъ, без съмнение той е едно от най-интересните и заслужаващи си да се посетят места! Съхранени са невероятни руини от някогашния блясък, театри, терасовидни къщи и др. Но няма как да не започнете своето „културно гмуркане“ с едно от 7-те чудеса на Древния свят – великият храм на Артемида в Ефес!

„Храмът на Артемида Ефеска е един изключителен и неповторим земен дом на боговете. Който веднъж го зърне, ще се убеди, че тук земята и небето са сменили местата си и че светът на безсмъртните богове се е преместил от небето на земята“, така Филон започва да описва постройката, за която всички хора от древността единодушно се съгласяват, че е най-възхитителната на света. Построен около 800 г. пр.н.е. в близост до реката в Ефес, той е бил сред най-големите и най-сложни храмове на Античността.

pixabaypixabay

Цялата постройка е била осеяна с мрамор, а покривът е бил изработен от дърво и покрит с керемиди. За съжаление днес от тази безмерна величественост, която е оставяла без дъх хората от миналото, са останали само развалини, които все пак не трябва да пропускате да видите. Застанете на мястото, на което някога през Античността се е простирал най-големият древногръцки храм и усетете магията му!

Сравнявайки го с другите 7 чудеса на Древния свят, ето какво още пише Филон: „Виждал съм Висящите градини на Вавилон, статуята на Зевс Олимпийски, Родоския колос, Пирамидите и храмът на Мавзол, но когато видях Храмът в Ефес да се извисява в облаците, всички други неща избледняха“.

Сред най-забележителните постройки в древния град е била и Библиотеката на Целз. Била е изградена в периода 114-135 г. в чест на Тиберий Юлий Целз Полемеан при управлението на император Адриан. Изгорена е по време на готското нашествие, но все пак фасадата й е частично запазена, като руините ѝ днес са едни от най-впечатляващите в целия древен град и туристите не пропускат да се снимат пред тях.

pixabaypixabay

Разхождайки се из улиците на Ефес, пред нас се разкриват все повече и повече останки от миналото. Макар по-голямата му част действително да е все още под хълмовете, пак можем да видим някои паметници, които и до днес сияят с великолепие. Един от тях е архитектурното чудо, наречено Големият театър, който побира цели 25 хиляди души! Огромно, грандиозно, величествено съоръжение, което оставя всеки турист без дъх и без думи… Театърът е бил използван както за театрални представления и гладиаторски битки, така и за религиозни, политически и философски дискусии.

Сред руините може също да видите и малкия театър Одеон, Аркадсия път, обществените тоалетни и т.нар. публичен дом. Потопете се в една незабравима разходка из Ефес – заслужава си!

pixabaypixabay

КЪЩАТА НА ДЕВА МАРИЯ:

В близост до Ефес, на билото на планината Коресос, се намира и къщата на Дева Мария. Смята се, че Богородица е прекарала последните дни от живота си именно там. Тя представлява малко здание с църквичка, с типично римска архитектура, построено изцяло от камък.

Изключително интересно е, че Домът е открит през 19-ти век по записани описания на видения на римокатолическата монахиня и ясновидка Ан Катрин Емерих (1774 – 1824). Католическата църква нито отрича, нито признава автентичността на къщата, но въпреки това се поддържа постоянен поток от поклонници след нейното откриване. Ан Катрин Емерих е обявена за блажена от Папа Йоан Павел II през 2004 г.

Днес къщата е популярна и сред християни, и сред мюсюлмани, но само централната част и стаичката вдясно от олтара са отворени за посещение.

ГРАДЪТ КУШАДАСЬ И КРЕПОСТТА КЮЧУКУДА КАЛЕСИ:

В самия град също има много интересни места, които ви препоръчваме да посетите. Разходете се из улиците на Кушадасъ и се насладете на автентичната ориенталска атмосфера.

pixabaypixabay

Може да видите Кервансарая Йокюз Мехмет Паша – един от най-внушителните кервансараи, запазени от времето на Османската империя. Построен през 1618 г. от везира Йокюз Мехмет Паша, той служел за съхранение на вещите на моряците и приютяване на пътниците и търговските кервани.

Днес зданието е превърнато в един от най-луксозните хотели в Кушадасъ, като на туристите се предлага приказна програма от ориенталки танци и музика. Може да видите също красивите римски бани и Старото пристанище Неаполис. Не пропускайте да посетите и крепостта Кючукуда Калеси, от която се носи някогашното средновековно могъщество на града. Тя е разположена на Птичия остров, който също трябва да разгледате. Както вече разбрахме, името на града идва именно от островчето, което много прилича на птича глава. Местните обаче наричат самия остров Гюверджин, което буквално се превежда Островът на гълъбите.

ПАМУККАЛЕ:

Памуккале е място, което всеки човек трябва да види поне веднъж в живота си – истинско чудо, изваяно от ръцете на най-изкусния архитект, а именно самата майка Природа. Намира се на около 200 км от Кушадасъ, на около 2-3 часа път, но това съвсем не бива да ви отказва да го посетите. Лишете се от един ден плаж и вижте един от най-красивите природни феномени в целия свят!

pixabaypixabay

В буквален превод от турски, името му означава „Замък от памук“. Това е така, защото погледнато отдалеч, мястото наподобява огромна плантация за памук или пък безкрайно красив замръзнал водопад. Феноменът се дължи на водни струи, богати на минерални соли, които идват от древния град Хиераполис. Те падат от голяма височина и създават ослепителните бели каскади, които така изпълват въображението на съзерцаващия. Цялата магия идва от калциевия карбонат, който, при достигане на водата до повърхността, се утаява, като образува варовикови отлагания върху скалистите тераси.  Горещите извори идват от планината Кал Даъ и продължават надолу по всичките сто тераси. Водата е с температура 37 градуса.

Легендата разказва, че дори Клеопатра посещавала мястото и нерядко се къпала там, защото вярвала, че водите на Памуккале я подмладявали и подържали красотата ѝ. Днес един от басейните носи нейното име.

Някои хора определят Памуккале като Осмото чудо на света. Неслучайно то е част от световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

ХИЕРАПОЛИС:

Когато сте тук, не можете да подминете и древния град Хиераполис, който се намира на планината над Памуккале и също е под егидата на ЮНЕСКО. Той е основан през 190 пр.н.е. от династията на Аталидите - владетели на Пергамон. Неговите руини са с огромно значение, защото представят различни културни пластове и исторически периоди. Смята се, че името на града произлиза от съчетанието „свещен град“ преведено буквално, но има и предположения, че е кръстен в чест на Хиера, жена на Телефос, който е син на Херкулес.
От множеството исторически етапи са запазени и много забележителни материални паметници. Сред тях са Храма на Аполон, Римските бани, Християнската базилика, огромния Некропол, Римския амфитеатър, Арката на Домициан и др. Извън града е разположено и гробище с около 1 200 пищно украсени гробници. Освен всичко това в античния град ще имате възможност да видите и римските обществени тоалетни, които едва ли са сред най-романтичните места, но със сигурност са сред най-любопитните.
След като разгледате всичко, не пропускайте да влезете и в Археологическия музей, който се помещава в сградата на Римските бани. Тук са изложени много от находките, открити в Хиераполис.

ПРЕКРАСНИ ПЛАЖОВЕ, ВОДНИ СПОРТОВЕ, АКВАПАРКОВЕ

pixabaypixabay

Разбира се, ако не си падате толкова много по разходките из исторически паметници или природни забележителности (които все пак наистина си струва да видите), винаги може просто да се полюбувате на чудните плажове, да се отдадете на почивка на шезлонга, да се позабавлявате с някой воден спорт или да посетите два от най-големите аквапаркове в цяла Турция.

Кушадасъ разполага с голям брой плажове, всеки очарователен по свой собствен начин. Част от тях са с по-мек пясък, други – със ситни камъчета, някои – по-спокойни и подходящи за пълна релаксация, а други –  с много водни атракции, гмуркане, музика, развлечения и плажни барове. Едно е сигурно – плажовете тук предлагат за всекиго по нещо.

Сред най-популярните са: Градския плаж, Дългия плаж, плажа на Националния парк, Плажа на любовта, Сребърния плаж, Златния плаж, плажа на Острова на гълъба, Райския плаж, Дамския плаж... Последният се нарича така, защото в миналото е бил позволен за посещение само от жени. Днес, разбира се, това вече не е така.

pixabaypixabay

Неслучайно Кушадасъ ежегодно привлича туристи от цял свят, споделят от Tez Tour България. Това екзотично късче от Рая разполага с всичко, от което човек би имал нужда, за да се чувства добре. Тук ще откриете спокойствие, развлечения, отдих, забавления, древна история, но и модерен туризъм… Прелетете до Птичия остров и се докоснете до магията на Турската Ривиера. Кушадасъ e перфектната дестинация за лятна почивка!  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още