Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. „Герои на новото време“: Политически сметки – коалиции и алтернативи

Мнения

„Герои на новото време“: Политически сметки – коалиции и алтернативи

Снимка:

Румен Петков е български политик от партията БСП, а впоследствие от партия Алтернатива за българско възраждане /АБВ/. Бивш министър на вътрешните работи и депутат е в 39-то, 40-то и 41-во Народно събрание.

Роден е на 23 юни 1961 г. в Плевен. Последователно учи в математическа гимназия „Гео Милев“ в града и в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ във факултета по математика. По-късно специализира в Икономическия институт в Свищов. Румен Петков е женен и има двама сина.

Първото стъпало в политическата кариера на социалиста е спечелването на кметското място в неговия роден град. Той заема поста от 1995 до 1999 г. По това време срещу червения кмет са заведени четири досъдебни производства – за стопански престъпления и за хулиганство, но са прекратени.

През 1999 г. Румен Петков става секретар по коалиционната политика на БСП, а от 2001 г. е заместник-председател на Висшия съвет на БСП. Най-големият успех в редиците на БСП постига като председател на Националния предизборен щаб на партията, когато лидерът на Столетницата Георги Първанов печели изборите за президент, а партията – за местни органи и парламент.

През август 2005 г. Румен Петков става министър на вътрешните работи в правителството на Сергей Станишев.

Още в началото на мандата си той обявява намерението си да създаде обществен съвет към Министерството на вътрешните работи, в който да влязат генерали от бившата Държавна сигурност и ръководители на МВР отпреди 1989 г. След остра реакция от страна на опозицията и натиск от ЕС и САЩ съветът е разпуснат.

Докато оглавява вътрешното министерство, скандалите непрекъснато съпътстват работата на политика като министър.

На 17 януари 2007 г. в Гюргево, Румъния, след края на съвместна пресконференция на двамата министри на вътрешните работи, журналистка от БНР пита Румен Петков дали ще бъде възстановен на работа отстраненият шеф на Жандармерията Живко Живков, след като прокуратурата е обявила, че не намира материали за извършено от него нарушение. Следва отговор, че въпросът „ни излага пред румънците“, а няколко дни по-късно журналистката получава последно предупреждение за уволнение, подписано от директора на БНР Поля Станчева. По-късно предупреждението е отменено, а Станчева отхвърля обвиненията за оказване на външен натиск върху БНР.

Критици на Румен Петков изтъкват и неговата реакция в отговор на журналистическо разследване на Би Би Си за канал за трафик на деца от България. Когато британската медия пуска в ефир репортажа си, политикът, използвайки каналите за обмен на информация на МВР с Интерпол, разпространява публично лична информация за част от екипа, провел разследването.

През юни 2007 г. МВР осигурява безпрецедентен кортеж за охрана на Младен Михалев-Маджо от бившата СИК, който се явява в съда като свидетел. Докато тече заседанието на съда пък, полицаи пребиват фоторепотер от в. „Експрес“, който се опитал да снима подкрепленията на МВР в двора на Съдебната палата. Скандалът е налице, като дори министър-председателят Сергей Станишев коментира, че охраната е била твърде демонстративна и че случаят прави лошо впечатление. Подкомисия към комисията за вътрешен ред към Народното събрание разследва случая, а Татяна Дончева, депутат от БСП и член на комисията, заявява:

„СИК вече присъства във властта, но аз ще попитам дали само с един министър“. В своя защита Румен Петков определя твърденията за неговите приятелски връзки със знаковата фигура от групировката СИК Младен Михалев – Маджо като активно мероприятие и лъжа, която е толкова вярна, колкото и написаното във вестник, че „носи бели чорапи“. В разгара на скандала излиза снимка от партиен форум в НДК, която оборва твърдението на шефа на МВР.

Тези дни собственикът на „Ефбет“ Цветомир Найденов излезе с твърдения около работата на Румен Петков като вътрешен министър, а именно че той е прикрил разследването на покушението срещу бизнесмена и съветник на президента Георги Първанов - Манол Велев през същата 2007 г. Според Найденов престъплението срещу съпруга на спортистката, министър и депутат от БСП Весела Лечева оставало неразкрито и към момента заради чадър, разпънат над Васил Божков от Румен Петков. Политикът публично определи това в медиите като абсурдно.

„Първо, не вътрешният министър води разследването. Има други служби, които пряко са ангажирани. Това е грозно и нелепо твърдение и внушение. Не мога да кажа повече, аз човека не го познавам“, коментира случая Петков.

В началото на 2008 г. в МВР отново се разразява скандал. Този пък става ясно, че висши офицери от полицията са предавали поверителна информация и са проваляли операции срещу организираната престъпност. На 13 март депутатът от Демократи за силна България Атанас Атанасов внася при главния прокурор Борис Велчев сигнал с данни от подслушани разговори, че заместник-директорът на ГДБОП Иван Иванов получава пари и подаръци от бизнесмени срещу информация за разследвания и проверки срещу тях. На 17 март е арестуван Иван Иванов, а на 25 март е задържан и бившия главен секретар на МВР Илия Илиев, в обвинение за незаконно подслушване на Иван Иванов. Оказва се, че министърът на вътрешните работи фигурира в подслушаните разговори. Самият Румен Петков потвърждава, че се е срещал с „оперативно интересни лица“ – дупнишките бизнесмени „братя Галеви“, за които съществуват подозрения, че се занимават с производство и контрабанда на синтетични наркотици.

Проблемите във властта предизвикват остри критики от страна на САЩ и ЕС. На 11 април е гласуван вот на недоверие към правителството, заради „обвързаността на управляващите с организираната престъпност“, който е отхвърлен от Народното събрание. Два дена по-късно Румен Петков подава оставка като министър на вътрешните работи.

След като се разделя с МВР,  Румен Петков завежда тъжба и граждански иск в размер на 5000 евро срещу германския журналист Юрген Рот за „клевета и уронване на доброто име“. Причината - журналистът коментира в свое предаване връзките между властта и организираната престъпност в България, и в частност на Румен Петков с фигури от т.нар. „сенчест бизнес“. Гражданският иск е отхвърлен по-късно от съда.

Въпреки многобройните скандали в МВР, завършили с подаването на оставка от поста вътрешен министър на Румен Петков през 2008 година, той е предложен и избран за депутат от БСП в 41-то Народно събрание.

На 25 ноември 2009 година името на Румен Петков излиза и от т.нар. списък в телефона на Красьо Черния. Става дума за имена на влиятелни фигури, които могат да се намесват в работата на съдебната система на страната.

Дългогодишният кадър на БСП Петков си тръгва от партията с шумен скандал няколко години по-късно. На 7 март 2014 г. Националният съвет на Българската социалистическа партия изключва Румен Петков от БСП заедно с Георги Първанов, Евгений Желев, Росица Янакиева и други членове на Националния съвет. Междувременно вече се въртят упорити слухове, че отцепниците ще правят нов политически проект.

На 5 октомври 2014 г. Румен Петков е водач на листата на АБВ в Шумен за парламентарните избори на 5 октомври 2014 г., но не е избран за народен представител. Партията обаче намира място в Народното събрание и дори взима участие в управляващата коалиция.

Впоследствие лидерът Георги Първанов решава трайно да се оттегли от активната политика и председател става младият Константин Проданов.

Румен Петков обаче остава да бъде най-известното име в партията. От 19 май 2018 година вече официално е председател на АВБ.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема