Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. „Герои на новото време“: Шеметният път от министър до районен кмет

Мнения

„Герои на новото време“: Шеметният път от министър до районен кмет

Снимка:

Трайчо Трайков е български политик, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на ГЕРБ, а от ноември 2019 г. е новият кмет на район „Средец“ в столицата.

Той е роден през 1970 г. в София. По произход е македонски българин. Средното си образование бъдещият политик завършва в Първа английска езикова гимназия през 1989. Продължава висшето си образование в Университета за национално и световно стопанство със специалност „Международни икономически отношения“. Впоследствие специализира по финансов анализ и мениджмънт в Австрия и Германия.

Работи в EVN от 2005 до 2009 г. по мениджърски и проектни задачи в рамките на дейността в България на австрийската група за услуги в областта на енергетиката и опазването на околната среда, консултира и Electrica SA (Румънският електроразпределителен холдинг) по приватизацията на Electrica Oltenia и Electrica Moldova. Прокурист е на „ЕВН България Топлофикация“ и на „ЕВН България Електроразпределение“.

От 2009 до 2012 г. Трайков оглавява мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на Бойко Борисов.

„Един леко притеснителен, добре възпитан 39-годишен мъж се появява в Банкя, в дома на бъдещия министър-председател. Води го негов състудент – Симеон Дянков“, пише в книгата си по-късно последният. Бойко Борисов оценява с един поглед Трайков, като се спира на скъпия му костюм. Борисов тълкува това като добър знак, „защото има достатъчно пари и няма да краде като стане министър“.

Отношенията между премиер и министър обаче се влошават. Първоначално заради конфликт на ресорния министър с Лукойл. Трайков изразява публично готовност държавата да изкупи обратно Лукойл Нефтохим Бургас, след като рафинерията претендира, че работи на загуба. След скандал и за парафираното от шефа на НЕК продължение на строителните работи по проекта „Белене“ следва втората и последна забележка на Борисов.

За 10 години от влизането си във властта Трайков успява два пъти да се ожени и веднъж да се разведе. Историята помни рафтинга му по река Струма, когато носи на ръце сегашната си съпруга Милена, за да я отведе в болница. Тогава тя още е негова служителка.

Твърди се, че днешната съпруга на политика е в основата на оставката му след бизнес форум в Катар в средата на март 2012г. Тогава Трайков пропуснал важна среща, а бил забелязан от премиера Борисов да се пече на плажа при празна зала на двустранния форум. Борисов звъннал на Трайков, но като видял дисплея, министърът хвърлил телефона на хавлията си, разказва легендата.

Вторият човек в ГЕРБ по това време Цветан Цветанов иска оставката на Трайчо Трайков още на Летище „София“. Цветанов изтъква пред медиите „лични причини“, но Трайков отрича и заявява, че не знае мотивите на Бойко Борисов за поисканата му оставка.

В допълнение на 19 март 2012 г. посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик заявява, че „Подалият оставка Трайчо Трайков е действал винаги в интерес на българските граждани, а напускането му ще е загуба за българското правителство“.

От 2013 г. Трайчо Трайков участва в дейността на Реформаторския блок. Междувременно обаче вече има проблеми и с Темида.

Тръгва разследване срещу политика за конфликт на интереси за притежаване на 250 акции на дружество, листвано на борсата - „Каолин“, собственост на Иво Прокопиев, за което Трайков обяснява, че е получил дивидентът 20 лв. на акция. От Антикорупционния орган претендират за няколко недвижими имота, акции в други търговски дружества, банкови сметки, както и 1 366 795 лв., наличност на Трайков по сметките на инвестиционен посредник. Точно последната сума от близо милион и половина лева липсва от декларацията на Трайков. През 2016 г. пък започна и разследване за продажбата на остатъчните държавни дялове в енергодружеството ЕВН.

Трайчо Трайков, Симеон Дянков и Иво Прокопиев са подсъдими за направената сделка с миноритарния дял акции на държавата в ЕВН. Докато по това време Трайков и Дянков са министри, консултант по сделката е фирма на олигарха Иво Прокопиев - „Булброкърс“.

След запор на имуществото му от комисия „Антикорупция“, Трайков трябва да доказва и как е спечелил от заплати 2.4 млн. лв.

„Всичко съм им написал до стотинка от 2007 до 2017 г., но не ми е ясно по каква методика комисията смята разходите и приходите“, коментира Трайков. За произхода на средствата си няма притеснение.

„Когато реших да се върна в България, инвестирах всички средства тук. Затова тези пари досега са в сметките ми, нямам такива в чужбина, нито офшорки“, обяснява още политикът.

На местните избори през 2015 г. Трайков е издигнат от Реформаторския блок като водач на листата за общински съветници в гр. София, а след провеждането на изборите, с решение на ЦИК от 29 октомври 2015 г. за разпределение на мандатите, е избран за член на общинския съвет в гр. София.

В интервю по време на предизборната кампания за президент през 2016 г., когато е кандидат отново на Реформаторския блок, той заявява, че винаги е бил добре платен и няма проблем да издържа семейството си.

5.57% от гласовете на президентските избори събра тогава двойката Трайчо Трайков и ген. Съби Събев, но кампанията им се явява третата най-скъпа на тези избори, като общата сума на похарчените средства е 820 000 лв.

На последните местни избори в края на 2019 г. „Демократична България“ има 12 представители в местния парламент на София и осем кметове на райони. Трайчо Трайков е избран за кмет на район „Средец” с 54.21% от гласовете на втория тур на местните избори на 1 ноември. На 12 ноември 2019 г. на заседание на Столичния общински съвет Трайков полага клетва и встъпва в длъжност.

Попитан за първите промени, който трябва да се направят в Столична община, Трайков коментира: „Прозрачност на всичко, което се случва в Столичния общински съвет и Столична община. Има направени стъпки в тази посока, но все още е трудно да се получи информация какво се е случило в машинарията на Столичната община и как се е случило“.  


Коментари (19)

Merillarers услуги грузчиков цена за час москва
16.08.2020 15:31 / Отговор
Merillvom Лечение бессонницы в наркологической клинике Вывод24
19.09.2020 22:33 / Отговор
Zuvilsfew Anti-MCM2 купить онлайн
Tegs: ALDRICHR BENT DISTILLING ADAPTERS WIT купить онлайн https://chimmed.ru/products/aldrichr-bent-distilling-adapters-wit-id=1289943

1-Bromo-2-chloroethane 98% купить онлайн
4-Hydroxybutyric acid hydrazide 98% купить онлайн
4-Hydroxybutyric acid hydrazide 98% купить онлайн
25.01.2021 15:05 / Отговор
SicfpVer уф печать глянцевая
Tegs: уф печать дешево https://signprint24.ru/

широкоформатная уф печать
3д печать уф чернила
3д уф печать
25.07.2021 19:01 / Отговор
SdvillDor еуробио сциентифиц
Tegs: еурогентец https://chimmed.ru/

megazyme com
megazyme.com
membrane solutions, llc.
03.08.2021 06:27 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема